Adjunk cumit a babának vagy sem? Anyukák mesélnek tapasztalataikról

Írta: ,

A cumihasználat kétségtelenül megosztó téma a szülök körében – van, aki teljes mértékben ellene van, míg más fenntartások nélkül ad cumit a kicsinek, és persze olyan is előfordul, hogy épp a gyerek írja felül a szülő döntését. Összeállításunkban anyukák tapasztalatairól olvashatsz a cumival kapcsolatban.

Edit (33)

1/5 Edit (33)

„Kislányomnak soha nem adtam cumit, nekem így volt a természetes, szerintem azért is, mert anyukám sokat mesélt arról, hogy én sem cumiztam kicsiként.

Nem is volt olyan pillanat, amikor odaadtam volna neki, hiszen amikor sírt, inkább megszoptattam vagy ringattam, átöleltem.

Lehet, hogy a nehezebb utat választottam, de soha nem bántam meg, hogy nem használtunk cumit. Talán ennek köszönhető az is, hogy 20 hónaposan még mindig aktívan szopizik a kislányom – a cumi, cumisüveg nem zavart bele ebbe a természetes folyamatba.”

Edina (29)

2/5 Edina (29)

„Nem volt határozott elképzelésem arról, fogok-e a kisfiamnak cumit adni vagy sem, mindenesetre vettünk párat, gondosan ügyelve arra, hogy olyan márkájú legyen, mint a cumisüveg.

Sajnos a választás lehetőségét elvették tőlem, ugyanis az intenzív osztályon szó nélkül a fiam szájába adták a cumit.

Ráadásul valami ezer éves latexet, így inkább vittünk be helyette sajátot... Mivel a PIC-en (Perinatalis Intenzív Centrum – a szerk.) éjszaka nem tartózkodhat édesanya, így a babák az előre lefejt anyatejet (vagy tápszert) cumisüvegből kapják. Szerencsére ez nálunk nem jelentett problémát, a kisfiam hamar megtanult szopizni, és elfogadta a mellem.

Később annak ellenére sem lett cumizavaros, hogy a sok szopizás mellett a pótlást cumisüvegből kapta és cumizott is. Szerintem ez gyerek-függő, nekünk szerencsénk volt, hogy nem okozott problémát a szoptatásban.”

Alíz (35)

3/5 Alíz (35)

„Eredetileg úgy terveztem, hogy nem adok cumit a kisfiamnak, de aztán valahogy mégis megtörtént... Elhatároztam, hogy igény szerint fogom szoptatni, amibe ugyebár nem igazán fér bele a cumiztatás, de akkor ezzel nem voltam tisztában, és azt sem vettem komolyan, hogy nem csak a cumisüveg, de a játszócumi is bezavarhat a szoptatásba.

Sajnos így is lett, és sokat kellett küzdenünk érte, hogy a kisfiam újra elfogadja a mellem... De szerencsére sikerült, és 20 hónaposan még mindig szopizik, viszont a cumi azóta is megmaradt.

Bizonyos helyzetekben jól jön, valóban megnyugszik tőle, de az ellenérzésem továbbra is fennáll, és nem tudom, mikor és hogyan fogom elvenni tőle. A fogai miatt is aggódom, mert egy fogorvos ismerősöm szerint a cumihasználat negatívan befolyásolhatja a fogak állását.”

Zsófi (26)

4/5 Zsófi (26)

„Szülés előtt nem gondolkodtam túl sokat a cumi témán, kaptunk egyet ajándékba, így gondoltam, felkínálom a kislányomnak, aki azzal a lendülettel ki is köpte, ahogy a szájába adtam.

Még később is próbálkoztam vele, de továbbra sem kellett neki, így elfogadtam a döntését és azt, hogy a mellemet használja, ha cumizni akar.

Utólag örülök is neki, ugyanis nem hallottam túl sok jó tapasztalatot a cumival kapcsolatban.”

Marcsi (44)

5/5 Marcsi (44)

„Bennem valahogy fel sem merült, hogy vegyek cumit a kislányomnak. Ellenben elég hamar megtalálta a hüvelykujját, és azt kezdte el szopogatni... Ez olyan szokássá vált nála, amiről csak nagyon nehezen és nagyon későn, hét éves korában tudtuk leszoktatni.

Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött a kisfiamnak inkább adtam cumit, amit végül különösebb nehézségek nélkül el is vettünk tőle, amikor óvodás lett.

Hozzáteszem, sajnos egyik gyermekemet sem szoptattam túl sokáig, lehet, hogy ha sikerült volna, akkor máshogy alakul az ujjszopás, cumizás kérdése is.”