4 vitathatatlan érv a babahordozók mellett

Boros Mariann
Írta: ,

Felismerve, hogy a születés pillanatától kezdve a kisbaba elemi szükséglete a testközelség, szerencsére a nyugati kultúrákban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hordozás. Már itthon is bárki számára elérhetőek a különböző hordozóeszközök, a népszerű nemzetközi márkák mellett sok hazai termék is van a piacon, a hordozás iránt érdeklődő anyukáknak pedig képzett hordozási tanácsadók és hordozóklubok segítenek.

Megfelelő eszközzel már az újszülött kisbabát is lehet és érdemes hordozni, de mindenképpen megéri alaposan utánajárni, kipróbálni, hogy pontosan melyik kendő vagy hordozó a számotokra ideális.

A hordozással kapcsolatban rengeteg hasznos könyv és cikk látott napvilágot, az alábbiakban a legfőbb előnyeit szeretném bemutatni részben saját tapasztalataim alapján, magam is hordozó, ugyanakkor babakocsit is használó anyukaként.

Testközelség

Tudományosan bizonyított tény, hogy a babáknak kiegyensúlyozott testi-lelki fejlődésükhöz szükségük van az ölelésre, szeretgetésre és édesanyjuk közelségére. Hordozás közben ez mind megvalósul: a picivel összesimultok, érzi a tested melegét, hallja a szívdobogásod, ez a szoros közelség pedig felidézi számára az anyaméhben töltött gondtalan hónapokat.

Ugyanakkor nem csak számodra, de az apukája számára is egy kiváló lehetőség a testközelségre, mely a megelőző kilenc hónapban kizárólag a te privilégiumod volt. Ha a kisbabád rajtad van, a közelségből adódóan testhőd hatással lesz az övére, tehát a hordozás egy esetleges betegség esetén a láz leküzdésében is segíthet.

Ugyanakkor vérnyomására, légzésére is jótékonyan hat a közelséged, sőt, a sikeres szoptatást is elősegíti. A csemetét hordozás közben folyamatos ingerek érik, amellett, hogy kedvére nézelődhet tudva, hogy biztonságban van, sokkal több mindent érzékel a körülötte zajló dolgokból, mintha valahova letennéd. 

Van két szabad kezed

Ha a kisbabádat akár előre, akár hátra vagy a csípődre kötöd, hatalmas előny azzal szemben, ha a karodban tartanád, hogy a két kezed szabad. Az már csak a te leleményességeden múlik, hogy mit kezdesz a felszabadult kezeiddel, de tulajdonképpen bármi olyat csinálhatsz, amivel nem veszélyezteted a picit. Tehát ha a fürdőt nem is takarítod ki babával a hátadon, főzni, teregetni vagy akár vasalni nyugodtan nekiállhatsz, persze a házimunkánál kellemesebb időtöltésekhez is ideális. 

Ringató-altató funkció

Bár elsőre talán ijesztő lehet – főleg külső szemlélőként – egy hordozóban alvó csöppség, nem meglepő, hogy a babák villámgyorsan képesek elaludni a hordozóban. Mi is lehetne jobb altató a szívverésed megszokott ritmusánál, séta vagy bármilyen mozgás közben pedig bölcső gyanánt te magad funkcionálsz.

Persze, ránézésre talán furcsa egy szinte ülő pózban alvó kisbaba, pedig izmaira és ízületeire is jótékony hatással van egy optimális eszközzel történő hordozás, a legtöbb hordozónak pedig van olyan csuklyarésze, amely megtartja a baba fejét, ha alvás közben nagyon hátra- vagy oldalra bicsaklana. 

Akadálymentesség

Ha használtok babakocsit, biztosan te is szembesültél már azzal, hogy vannak bizonyos helyek, ahova egyszerűen képtelenség eljutni vele, és gyakran egy félórás séta is megfontolt útvonaltervezést igényel.

Sajnos sokszor még a járdáról való le- és feljutás is kihívás a babakocsival, ezzel szemben, ha rajtad van a baba, egy kiadós lépcsőzésnek is maximum csak az edzettségi szinted – nehezítve a rajtad lévő humán súlyzóval – szabhat gátat. Nem is beszélve a tömegközlekedésről, mely nagyságrendekkel könnyebb és kényelmesebb csemetédet szorosan magadon tartva – és így legalább a kéretlenül a babakocsi felé nyúlkáló idegenek miatt sem kell bosszankodnod. 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019