4 egyszerű lépés, hogy még boldogabbnak érezd magad anyaként

Írta: ,

Az anyaság csak a tündérmesékben és a filmekben rózsaszín szappanbuborék, a valóság ennél sokkal szürkébb tud lenni. Persze, minden viszonyítás és hozzáállás kérdése, hiszen te magad is sokat tehetsz azért, hogy anyaként elégedettebb legyél, és jobban érezd magad a bőrödben.

Aludj eleget! Kép forrása: anthropologie.com

1/4 Aludj eleget!

Persze, könnyű mondani, hiszen a kisbabás korszak általában nem a hosszú, pihentető alvások időszaka, és az anyukák többségének már a könyökén jön ki az „aludj, amikor a baba alszik” kezdetű frázis… Ugyanakkor nem feltétlen kell édesanyának lenni ahhoz, hogy az ember tudja: a kialvatlanság könnyen frusztrációhoz vezethet, melynek hatására képesek vagyunk a bolhából elefántot csinálni. 

Érdemes tehát kötni az ebet a karóhoz, ha az alvásigényed kielégítése a tét, és a baba alvásidejében elvégezendő teendőket átcsoportosítani, vagy akár segítséget kérni, ha van rá lehetőséged. Különben sincs jobb dolog, mint a babával összebújva aludni, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csöppségek is tovább szundikálnak anyukájuk ölelésében.

2/4 Ne hasonlítgass!

A világ kétségtelenül egy sokkal boldogabb hely lenne, ha egy csapásra mindenki leszokna arról, hogy másokhoz hasonlítgatja magát. Ez hatványozottan igaz az anyukákra, akik a szülés és az anyává válás utáni érzelmi hullámvasúton csücsülve általában nem éppen a két lábon járó önbizalmat testesítik meg.

Saját nőiességünk és anyai kompetenciánk megkérdőjelezése az hasonlítgatás: a másik jobban néz ki, gyorsabban leadta a pluszkilókat, jobb anya, ügyesebben szoptat, jobban beosztja az idejét stb… Lehetne folytatni a sort a végtelenségig, de egy biztos, értelme nincs, az erre fordított időt és energiát pedig sokkal hasznosabb tevékenységekre (például alvásra) is lehet fordítani. Mielőtt elkezdenéd magad másokhoz mérni, inkább tudatosan vezesd végig, hogy mit szeretsz magadban, miért vagy jó anya, és ezeket a pozitív értékeket erősítsd magadban az önostorozás helyett.

Szabadulj el otthonról! Kép forrása: 500px, Ivan Golovchak

3/4 Szabadulj el otthonról!

Anyaként még egy szokványos bevásárlás is kikapcsolódás lehet – feltéve, ha közben senki nem lóg rajtad. Ne engedj belőle, hogy legalább heti egyszer-kétszer kimenőt adsz magadnak, akár csak egy fél órára is, hiszen 0-24-ben a gyerekkel lenni, bevalljuk vagy sem, bizony idegőrlő tud lenni. Ne legyen ilyenkor lelkiismeret-furdalásod, ez nem azt jelenti, hogy szabadulni akarsz a gyerektől/családtól, minden egészséges felnőtt embernek szüksége van némi egyedüllétre (divatosan szólva énidőre). Minél nagyobb a gyerkőc, annál gyakrabban és hosszabb időre iktathatod be ezeket a kimenőket, és persze megfordítva is érvényes a dolog: az is hasznos tud lenni, ha valaki elviszi a csemetét, és otthon tölthetsz el egy órácskát egyedül, teljes nyugalomban. Hidd el, ettől nem leszel rossz anya, és a gyerkőc sem fogja azt érezni, hogy lerázod!

Csak figyeld a gyereket! Kép forrása: todaysthebestday.com

4/4 Csak figyeld a gyereket!

Minden nap szakíts időt rá, hogy elvárások nélkül csak figyeled a csemetédet, ahogy játszik, ahogy önfeledten nevet, ahogy felfedezi a világot.

Ezekre a pillanatokra felejtsd el a felhalmozott szennyest, a mosatlant és a véget nem érő teendőidet, csak rá koncentrálj, és meglátod, valóban eltörpülnek az apró bosszúságok, problémák.

Az anyaság és a gyereknevelés szépségei az összes kényelmetlenség, kudarc és bosszúság ellenére igenis léteznek, ne hagyd, hogy a hétköznapok elfeledtessék veled őket.