A szénhidrátcsökkentett diétáknak óriási veszélyei vannak

A szénhidrátcsökkentett diétáknak óriási veszélyei vannak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A szénhidrátcsökkentett diétáknak óriási veszélyei vannak / 2. oldal

Szervezetünk legfőbb energiaforrása a glükóz, ami elsősorban a szénhidráttal kerül a szervezetünkbe. Ez szükséges ahhoz, hogy a belső szerveink, az agyunk, az idegrendszerünk ideálisan működjön sőt, még a jó kedvünkért is felelős.

Amennyiben nem jutunk elegendő szénhidráthoz, a szervezetünk stresszhelyzetbe kerül, és kénytelen magának glükózt előállítani: így indul be a zsírégetés, és ezért működik a ketogén diéta. Igen ám, de túlságosan átbillen a mérleg akkor, amikor ez az egész diétából életmóddá lép elő, ugyanis a ketózisnak messze nem az lenne a lényege, hogy egy életen át tartson.

Betegségeket generál

A legfrissebb kutatások arra mutatnak rá, hogy bár a glükóz és a szénhidrát lett kikiáltva mumusként a cukorbetegséget illetően, valójában az egész problémát a túl sok zsír okozza. Az érfalban lerakódó zsírréteg megakadályozza, hogy a glükóz eljusson a helyére, és így valóban megemelkedik a vércukorszint. De nem csak ez a komoly betegség lehet a hátulütője a ketogén életmódnak: nagyon gyakori a hányinger, a kellemetlen, ecetes lehelet, az emésztési problémák, a hajhullás, a zavarodottság és a levertség, megnövekedik a csonttörés esélye, miközben a csontsűrűség csökken, szívizom problémák, menstruációs, hormonális betegségek léphetnek fel, ráadásul az élettartam is csökken.

A ketogén életmódot követően nagyon sok embernek lesznek endokrin panaszai.

Az egészre rátesz egy lapáttal, hogy több kutatás is alátámasztotta, hogy nem csak a zsír, hanem a fehérje is felelős a komolyabb betegségek kialakulásáért.

Természetesen erre a makroanyagra is nagy szüksége van a szervezetnek, de ha hosszútávon több, mint 15-20%-át kiteszi a nap összkalória-bevitelnek a fehérje, akkor az nemhogy hasznos, kifejezetten káros. A fehérje egy bizonyos szint után nem tud hasznosulni, de az emésztést, és a szervezetet is nagyon megterheli. Egy szó, mint száz, a ketogén életmóddal remekül lehet fogyni, ahogy minden divatdiétával le lehet adni jó néhány kilót. Azzal is fogyhatsz, ha egész nap csak megadott mennyiségben csokit, vagy éppen almát eszel. Azonban, mielőtt bármilyen életmód mellett leteszed a voksodat, mindig gondold át a következményeket, amik vele járhatnak, illetve mérlegeld, hogy a szélsőségek sosem lehetnek egészségesek.

Kép forrása: [email protected]/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást