Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Mostanában egyre több szó esik az intravertált és extrovertált emberekről. Előbbiek gyakran tűnnek fel intelligensebb, érzékenyebb, mélyebben gondolkodó alkatként az internetes közösségekben, aminek talán lehet köze ahhoz, hogy ezeket a közösségeket többnyire ilyen emberek alkotják.

Sokan azonban még mindig úgy hiszik, hogy az extrovertáltak azok, akik a „valódi életben” sikeresebbek lehetnek. Ők nem félnek felhívni a figyelmet a sikereikre, vagy nem jönnek zavarba, ha nekik kell döntéseket hozniuk.

Úgy tűnik azonban, hogy nem a szélsőségek jönnek ki győztesen ebből a versenyből. Az ambivertek ugyanis vegyítik magukban a két személyiségtípust, és ha ügyesen forgatják a lapjaikat, mindkettőből a legjobbat hozzák ki.

Kutatások is igazolják a feltételezést

Adam Grant, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológus professzora egy 2013-as kutatásban hozta létre az „ambivert előny” kifejezést. Ez megkérdőjelezte az elméletet, miszerint extrovertáltak sikeresebb és produktívabb értékesítési környezetben.

340 call-center alkalmazott tanulmányozása után Grant megállapította, hogy a legtöbb árbevételt azok a munkavállalók érik el, akik az extroverziós skála közepén esnek. Valójában az eredmények haranggörbét váltottak ki: a legrosszabbul a rendkívül befelé forduló vagy extrovertált munkavállalók voltak.

Ambivert személyiségtípus előnyei
svetikd/istockphoto.com

„Mivel természetesen a beszélgetés és a hallgatás rugalmas mintázatát követik, az ambiverterek valószínűleg elegendő önérvényességet és lelkesedést fejeznek ki.”

– írja Grant a tanulmányban.

De az ambivertek „hajlamosabbak odafigyelni az ügyfél érdeklődésére, és kisebb az esélye, hogy túl izgatottnak vagy túl magabiztosnak tűnjenek”.

Egy jó főnök introvertált és extrovertált egyszerre

Karl Moore, a McGill Egyetem menedzsment docense és az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki évek óta tanulmányozza az ambiverteket, úgy becsüli, az üzleti vezetők 40%-a extrovertált, 40%-a introvertált és 20%-a „igazi ambiverter”. De úgy véli, hogy a világjárvány által előidézett példátlan körülmények minden típusú vezetőt arra késztetnek, hogy inkább ambiverként cselekedjenek.

Készülő könyvében, a We Are All Ambiverts Now-ban Moore azt mondja, hogy az a helyzet, amelybe mindannyian belefutottunk, arra késztette a főnököket, hogy mind az extroverzió, mind az introverzió erősségeit kihasználják. Például a főnököknek képesnek kellett lenniük rá, hogy rugalmas és empatikus munkakörnyezetet biztosítsanak a munkatársak számára. Emellett egyértelmű és demonstratív lelkesedést is közvetíteniük kellett, hogy összegyűjtsék és az ismeretlenbe vezessék a csapatot.

„A [járvány] azt jelenti, hogy a vezérigazgatónak sokat kell hallgatnia – a nagyszerű vezető kiváló hallgatóság” – mondja Moore. „De képesnek is kell lenniük inspirációt adni, hogy a többiek elhiggyék, hogy képesek lesznek átvészelni a válságot.”

Meg lehet tanulni

A jó hír az, hogy a kutatók szerint ambivertnek lenni – legalábbis bizonyos mértékig – tanulható. A legtöbbünkben ugyanis mind a két személyiségtípus ott lakik, csak nagyon kevesen vannak, akik a spektrum végpontjainak közelébe esnek.

A tudósok úgy vélik, akár egy coach segítségét is érdemes lehet igénybe venni, hogy akár introvertált, akár extrovertált oldalunkat erősítsük, ami, noha nagyon fárasztó lehet, hiszen folyamatos önfegyelmet kíván, előbbre vihet bennünket a munkahelyünkön.

A szakmai sikerek mellett pedig ez a fajta gyakorlat még egy előnnyel jár. Nem csak a karrieredet építheted így, vagy jobb vezetővé válhatsz ugyanis, de a körülötted lévő emberek is úgy fogják érezni, hogy számíthatnak rád, meghallgatod és meghallod őket, amikor arra van szükség, ugyanakkor olyan emberként fognak rád tekinteni, akit bárhová érdemes követni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást