Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Mostanában egyre több szó esik az intravertált és extrovertált emberekről. Előbbiek gyakran tűnnek fel intelligensebb, érzékenyebb, mélyebben gondolkodó alkatként az internetes közösségekben, aminek talán lehet köze ahhoz, hogy ezeket a közösségeket többnyire ilyen emberek alkotják.

Sokan azonban még mindig úgy hiszik, hogy az extrovertáltak azok, akik a „valódi életben” sikeresebbek lehetnek. Ők nem félnek felhívni a figyelmet a sikereikre, vagy nem jönnek zavarba, ha nekik kell döntéseket hozniuk.

Úgy tűnik azonban, hogy nem a szélsőségek jönnek ki győztesen ebből a versenyből. Az ambivertek ugyanis vegyítik magukban a két személyiségtípust, és ha ügyesen forgatják a lapjaikat, mindkettőből a legjobbat hozzák ki.

Kutatások is igazolják a feltételezést

Adam Grant, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológus professzora egy 2013-as kutatásban hozta létre az „ambivert előny” kifejezést. Ez megkérdőjelezte az elméletet, miszerint extrovertáltak sikeresebb és produktívabb értékesítési környezetben.

340 call-center alkalmazott tanulmányozása után Grant megállapította, hogy a legtöbb árbevételt azok a munkavállalók érik el, akik az extroverziós skála közepén esnek. Valójában az eredmények haranggörbét váltottak ki: a legrosszabbul a rendkívül befelé forduló vagy extrovertált munkavállalók voltak.

Ambivert személyiségtípus előnyei
svetikd/istockphoto.com

„Mivel természetesen a beszélgetés és a hallgatás rugalmas mintázatát követik, az ambiverterek valószínűleg elegendő önérvényességet és lelkesedést fejeznek ki.”

– írja Grant a tanulmányban.

De az ambivertek „hajlamosabbak odafigyelni az ügyfél érdeklődésére, és kisebb az esélye, hogy túl izgatottnak vagy túl magabiztosnak tűnjenek”.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást