A szem a lélek tükre. Mi történik belül, amikor elveszünk a másik tekintetében?

A szem a lélek tükre. Mi történik belül, amikor elveszünk a másik tekintetében?

Címlap / Életmód / Lélek / A szem a lélek tükre. Mi történik belül, amikor elveszünk a másik tekintetében?

Mersz elmerülni a másik tekintetében?

Kevés ember meri felvenni a szemkontaktust és hosszú percekig tartani. A legtöbben kényelmetlenül érzik magukat, de ez nem pusztán abból fakad, hogy valaki belenéz a másik szemébe. Azért nem lehet megmagyarázni a kényelmetlenség okát, mert ez túlmutat a kellemetlenség érzésén. Ilyenkor az illető azt tapasztalhatja meg, hogy valaki intim kapcsolatba szeretne vele kerülni és ő ott áll pőrén, a másiknak kiszolgáltatva, mert igen, a szemekből történeteket lehet kiolvasni.

Egy érzelmileg érett ember kifejezetten szeret ilyen szituációba kerülni azzal, akivel intim kapcsolatot ápol, mert csodálatosan lehet kapcsolódni a másikkal általa.

Nem hiába sokkal mélyebb egy olyan szeretkezés, ahol a két fél hosszú percekig képes elveszni egymás tekintetében. Ebben az esetben nem csak két test találkozik, hanem két lélek is. Energetikailag is felkavaró élmény, mégis talán a legszebb dolog a szerelemben egy ilyen testi-lelki kapcsolódás. De térjünk vissza arra, hogy kivel, mikor és hol érdemes farkasszemet nézned.

Először is, te döntöd el, hogy kit engedsz közel magadhoz, így nem kell mindenkit beengedned az intim szférádba, aki esetleg igényt tartana rá. Amikor valakinek hosszú ideig időzöl a tekintetében, azzal már jelzed számára, hogy érdeklődsz iránta, szeretnél belelátni a rejtett tartalmakba is. Ezért játszik olyan fontos szerepet a szemkontaktus a párválasztásnál. Meglátsz valakit, először csak a külső jegyeket méred fel szemeiddel, majd miután ezeken végig mentél, összeakadhat a tekintetetek, amiből tudatalattid hasznos információkat közvetít számodra ahhoz, hogy közeledj e az illetőhöz, vagy sem.

Ali Karimiboroujeni/pexels.com

Miért olyan félelmetes egyesek számára a szemkontaktus?

Mert intim, felkavaró és megmagyarázhatatlan. Mert nem tudod mi történik veled, mégis közel kerülsz a másikhoz. Aki erre nyitott és bátor, annak egy egész új világ nyílhat meg csupán azzal, hogy zavarában nem kapkodja el mindenkiről a tekintetét. Az önbizalomhiánnyal küzdő emberek nem hiába vonulnak lesütött fejjel az utcán. Rosszul érzik magukat már attól is, ha valaki rájuk néz, hát még mikor találkozik a tekintetük.

Ezekkel a pillantásokkal azt sugározzuk a másiknak, hogy észrevettelek, látlak és érzékellek.

Sokak számára ez ijesztő és inkább bújnak hatalmas napszemüvegek és sapkák mögé, jelezve, hogy senkire nem kíváncsi és senkivel nem akar kapcsolódni. Még akkor is, ha ennek csak az az oka, hogy aznap nem volt idő sminkre, vagy hajmosásra. Nem véletlenül bújnak a filmcsillagok is mindenféle álca mögé. Ezekkel a trükkökkel próbálják érzékeltetni, hogy szeretnének észrevétlenek maradni. Az ő helyzetükben ez nyilván érthető, hiszen jobb esetben otthon, a szeretteik körében lebontják ezeket a falakat, azonban a hétköznapi ember számára nem indokolt a bujkálás.

Soha nem tudhatod, hogy éppen kivel találkozhatna össze a tekintetetek, kinek a történetét olvashatnád ki szemeiből. Szerintem fontos a nyitottság és mikor azt érzed, hogy valaki igazán érdekel, merj mélyen a szemébe nézni és engedd meg, hogy ez kölcsönös legyen. Egészen új dimenziókat tapasztalhatsz meg, ami egyenes út a legmélyebb intimitásig.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!