A szellőztetés fontossága, avagy a szellőztető rendszerek 5 előnye

A szellőztetés fontossága, avagy a szellőztető rendszerek 5 előnye

Címlap / Otthon / Háztartás / A szellőztetés fontossága, avagy a szellőztető rendszerek 5 előnye

A friss levegő létfontosságú az emberi szervezet számára, így otthonainkban, zárt közösségi terekben, intézményekben a szellőztetés fontossága kiemelkedő jelentőségű. (x)

Bár egy ideális világban az ember a napja egészét a szabadban töltené, így állandóan friss és tiszta levegőhöz jutna, de a városi ember napjainkban sajnos napjai, élete nagy részét zárt térben tölti, ami viszont szükségessé teszi a szellőztetést.

Friss levegőt otthonába

A szellőztetés, az elhasználódott beltéri levegő frissítése, cseréje kulcsfontosságú az emberi szervezet egészséges működése érdekében. A STIEBEL ELTRON szellőzőberendezései, szellőztető rendszerei automatikusan és észrevétlenül gondoskodnak kényelméről, otthona szellőztetéséről.

A levegő minősége meghatározó nemcsak a hő- és közérzet, hanem a teljesítőképesség, az egészség szempontjából is, hiszen friss levegő hiányában álmosság, fejfájás, fáradtság, feszültség tüneteit érezhetjük a levegő szén-dioxid-tartalmának megnövekedése miatt. 

A hagyományosan a nyílászárók nyitásával történő szellőztetés a melegebb hónapokban tökéletes lehet, amennyiben nem zajos, légszennyezett környezetben élünk. Ellenkező esetben inkább ártunk, mint használunk vele magunknak. Nem beszélve arról, hogy hidegben, párás levegő esetén nem is működik jól az így kivitelezett levegőcsere. És akkor még a hőveszteségről nem is ejtettünk szót. 

Egy 15m2-es szoba megfelelő levegőcseréjéhez óránként kellene szellőztetni a nap minden szakában, ami kivitelezhetetlen. 

Szellőztetés okosan

A szellőztetés során tiszta, általában kültéri levegőt juttatunk egy beltéri helyiségbe, miközben onnan az elhasználódott, szennyezett levegőt eltávolítjuk. A szellőztetés a hőmérséklet, a páratartalom és a légmozgás szabályozására is szolgál, és a bent tartózkodók komfortérzetét növeli.

A szellőztetésre többféle rendszer alkalmazható attól függően, hogy milyen jellegű helyiségek levegőcseréjét kell megoldani. Ipari, kereskedelmi körülmények között nagyobb teljesítményű, szabályozható, automatikus, valós idejű rendszerekre van szükség, mint a lakásokban.

Egy jól megtervezett és kivitelezett szellőztetőrendszer:

  • szabályozza a levegő szennyezettségét – kiűzi a felgyülemlett szennyezőanyagokat, baktériumokat, kellemetlen szagokat, túlzott páratartalmat, így az allergiában szenvedők számára megkönnyebbülést jelent,
  • szabályozza a levegőáramlást – nem lesz kellemetlen huzat,
  • megállítja a páralecsapódást – ezáltal meggátolja a penészedést,
  • csökkenti a hőmérsékletet,
  • egyéb egészségügyi előnyöket jelent.

Egészséges és energiatakarékos

A korszerű, hővisszanyerős szellőztetők hőenergia-veszteség nélküli légcserét tesznek lehetővé, amely a fűtési költségek csökkenését eredményezi.

A szellőztetőberendezésekkel, zárt ablakok mellett történő szellőztetés folyamatosan, kellő mennyiségű friss levegőt juttat a helyiségekbe, továbbá a pára- és a CO2-tartalom szabályozásával egészséges légteret biztosít.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!