A szarkasztikus kamaszokból lesznek a legokosabb felnőttek

A szarkasztikus kamaszokból lesznek a legokosabb felnőttek

Címlap / Életmód / Lélek / A szarkasztikus kamaszokból lesznek a legokosabb felnőttek

Noha az a mennyiség, amit egy kamasz használ belőle, már idegesítő lehet, a szarkazmus valójában egy nagyon erős nyelvi kifejezőeszköz, melynek megértése és használata komplex készségeket kíván. Nem véletlen, hogy egy kisgyermek például hiába hallja, nem ismeri fel a szarkazmust. Egyes nem neurotipikus állapotok ismertetőjele is az lehet, hogy az illető nem képes felismerni, ha valaki szarkasztikusan beszél.

A szarkazmus összetettségére utaló jelek a gyermekkoron átívelő hosszú fejlődési pályából származnak. Vagyis az egyénnek meg kell érnie, hosszú fejlődési utat kell megtennie ahhoz, hogy képes legyen értelmezni a szarkazmust.

A tudományos háttér

Ha még mindig nem vagy meggyőződve arról, hogy tinédzserek szarkazmusszeretete olyan mérföldkő, amelyet érdemes ünnepelni, fontold meg Ruth Filik, a brit Nottinghami Egyetem pszichológusának nemrégiben végzett kísérletét. A résztvevőket arra kérték, hogy feküdjenek egy fMRI-szkennerben, miközben különféle közös események forgatókönyveit olvasták. Ezek között ironikus vagy szarkasztikus stílusban elbeszéltek is voltak.

Mindkét típusú irónia felpörgette a „mentalizáló” hálózatot, amely részt vesz mások hiedelmeinek és szándékainak megértésében – így fontos az ilyen típusú kétértelmű kijelentések értelmezésében.

Fontos azonban, hogy Filik azt találta, hogy a szarkazmus az általános nyelvi feldolgozásban részt vevő szemantikai hálózatokban és a humorban érintett agyi régiókban is nagyobb aktivitást váltott ki, mint a nem szarkasztikus irónia – amit az általános összetettség jelének tekint.

Nehezebb kitalálni, hogy mi volt a másik személy meggyőződése, miért mondta, amit mondott, és hogy gonoszak vagy viccesek akarnak-e lenni.

A kreativitás katalizátora

Ez a mentális edzés meglepő előnyökkel járhat. Li Huang, a Harvard és a Columbia Egyetemen dolgozó kollégáival, az Insead Fontainebleau-i üzleti iskolájában, Franciaországban megmutatta, hogy a szarkasztikus megjegyzések kifejezése, fogadása vagy felidézése egyaránt segíthet a kreatív gondolkodás katalizálásában.

A humor egy formájaként a szarkazmus segíthet a frusztráció és a stressz kezelésében is.

Ez az egyik módja annak, hogy kiengedjük a gőzt” – mondja Kathrin Rothermich, az észak-karolinai Greenville-i East Carolina Egyetem munkatársa. Érdekes módon az egyik közelmúltbeli tanulmánya megállapította, hogy a depressziós és szorongó egyének szarkazmushasználata megnövekedett a Covid-19 világjárvány előttihez képest. Az eredmény ezt a megküzdési mechanizmust tükrözheti.

Általában azonban a szarkazmus elsődleges motivációja nyelvi –célja az, hogy színesítse az üzeneteket, amelyeket közvetíteni kívánunk. Mindeközben pedig olyan „tréninget” kínál az agynak, amely hosszú távon lehetővé teszi a komplexebb gondolkodást, a kreatív problémamegoldást és mások jobb megértését. Még abban is segít, hogy kamasz gyereked egészséges módot találjon a stressz kezelésére. Ebben az esetben tényleg hálás lehetsz érte, hogy szemforgató és nagyokat sóhajtozó kamaszod ráérzett a szarkazmus keserédes ízére.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!