Az elfelejtett superfood – ezért kellene több hüvelyes az asztalunkra

Az elfelejtett superfood – ezért kellene több hüvelyes az asztalunkra

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az elfelejtett superfood – ezért kellene több hüvelyes az asztalunkra

A bab, borsó és lencsefélék rendkívül változatos és egészséges alapanyagok, amelyek szervezetünk mellett környezetünkre is jótékony hatással vannak, azonban fogyasztásuk itthon továbbra is elmarad az ideális mennyiségtől. Cikkünkben összegyűjtjük miért is fontos étrendünket minél több növényi fehérjeforrással gazdagítani. (x)

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

A hüvelyes zöldségféléknek rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Egészséges és sokoldalúan elkészíthető alapanyagok, amelyek fogyasztása kifejezetten előnyös a testsúlycsökkentés, a bélflóra egészségének megőrzése, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség megelőzése és kezelése szempontjából is. A növényi fehérjeforrások ráadásul kis vízigényüknek köszönhetően a fenntartható élelmiszertermelésben is fontos szerepet játszanak, termesztésük javítja a termőtalajt, valamint hosszan eltarthatók, így nemcsak egészséges, de gazdaságos alternatívát is jelentenek az egyre növekvő népesség számára.

Mindezek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része még mindig állati, nem pedig növényi alternatíva: a Bonduelle friss adatai alapján Magyarországon ezeknek a köznyelvben babféléknek hívott termékeknek fogyasztása elmarad az ideálistól. A 2024-es kutatása szerint a magyarok 45 százaléka fogyaszt havonta 1-3 terméket valamilyen babfajtából száraz formában, míg a konzerv változatból 45-47 százalék vásárol.

A Bonduelle neves szakemberek segítségével hívják fel a figyelmet a növényi fehérjeforrás különböző felhasználási lehetőségeire és jótékony élettani hatásaira. A televíziós főzőműsorokból is ismert műsorvezető-influencer, Sass Dani izgalmas receptvideókkal, Varga Dóra dietetikus egészséges táplálkozásról szóló szakértői tartalmakkal, Béres Alexandra, Fitness Európa- és világbajnok és fitneszedző pedig hétköznapokba átültethető tippekkel és tanácsokkal látja el a fogyasztókat arról, miként érhető el a testi-lelki egyensúly.

Béres Alexandra, akit a Bonduelle kért fel, hogy népszerűsítse a hüvelyeseket, elmondta, hogy mire érdemes figyelni a hétköznapok során: „A hüvelyesek rendkívül fontosak, hiszen nemcsak tökéletesen csillapítják az éhséget, hanem rostban és fehérjében is gazdagok, így igazán tápláló fogásokat készíthetünk belőlük. Ráadásul a magyar ízlésvilághoz is remekül illeszkednek, és egészségesebb alternatívát kínálnak a nehezebb, zsírosabb ételekkel szemben.”

Egy nagy családi ebédnél érdemes előre gondolkodva, többféle ételt készíteni. Jobb, ha több dolog is van az asztalon, mert akkor mindenki örömmel választ a különböző lehetőségekből és senki sem marad éhes. „A gyerekek például nem mindig szeretnek mindent, de ha több választási lehetőségük van, biztosan találnak olyat, ami tetszik nekik. Az emberek ráadásul természetüknél fogva szeretnek kóstolni, így egy változatos menü segítségével új ízeket is felfedezhetnek – érdemes az asztalra helyezni a zöldségeket, hüvelyeseket is. Természetesen egy-egy hétvégi vagy ünnepi találkozónál én is ugyanúgy elkészítem a család kedvenceit, de mindig érdemes kiegészíteni az étkezést új fogásokkal is. Az ízlésünk folyamatosan formálódik, és minél többféle ízzel, textúrával találkozunk, annál nyitottabbá válunk az új élményekre. Igaz, kicsit melós, de megéri” – tette hozzá a fitneszedző.

A Bonduelle küldetésének tekinti, hogy inspirálja az elmozdulást a növényi alapú táplálkozás felé, így 2024 őszén új, Croustis nevű, fagyasztott termékcsaládjának bevezetésekor egyedi kommunikációs kampányt is indított.

„A Bonduelle új Croustis elnevezésű fagyasztott termékcsaládja tele van ízzel és zöldségekkel. A kívül ropogós, belül puha veggie falatok 3 formában elérhetőek. Akár salátára, snackként, köretként  vagy burgerbe is használhatóak, mindenki megtalálja a maga kedvencét. Az új termékekkel bárki könnyedén beemelheti a zöldségeket és  hüvelyeseket a mindennapi étkezésébe” – mondta el a most debütáló Croustis termékcsaládról Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!