Érzelmi akupunktúra a stressz ellen: Így csináld lépésről-lépésre

Érzelmi akupunktúra a stressz ellen: Így csináld lépésről-lépésre

Címlap / Életmód / Lélek / Érzelmi akupunktúra a stressz ellen: Így csináld lépésről-lépésre

2023-ban elég gyakran érezhettük magunkat stresszesnek, bizonytalannak és idegesnek, de ha te is szeretnéd 2024-ben a nyugalomra helyezni a hangsúlyt, az EFT-technikával egy csapásra megszabadulhatsz minden negatív érzésedtől!

Az EFT-technikát (magyarul leginkább annyit tesz, hogy az Érzelmi Szabadság Technikája) már régóta alkalmazzák a lelki gyógyításban, és jó hír, hogy bárhol, bármikor alkalmazhatod magadon.

Ez a nyugtató módszer egyszerre ötvözi magában a tradicionális kínai orvoslás egyes elemeit, valamint a kognitív viselkedési terápiát, ráaádásul sokan egyfajta érzelmi akupunktúrának tartják. Mindössze öt lépésből áll, de már egyetlen alkalom után jobban fogod érezni magad, ráadásul alig pár percedbe telik végigcsinálni!

1. lépés: Ismerd fel a problémát

Mi az, ami az utóbbi időben rossz érzéssel vagy szorongással töltött el? Aggódsz egy szeretted egészsége miatt, komoly anyagi gondokkal küzdesz, vagy az elmúlt hónapok érzelmileg nagyon megviseltek, és úgy érzed, egyszerűen sehogy sem tudsz talpra állni? Próbáld meg minél pontosabban végiggondolni, mi képez stresszforrást jelenleg az életedben.

2. lépés: Értékeld a stresszt

Ha már pontosan tudod, mi az, ami most nagy problémát jelent számodra, a következő lépés az lesz, hogy eldöntöd, valójában mennyire nagy baj ez egy tízes skálán. Gondold végig, a stressz-szinted milyen magas. Ennek megfelelően helyezd el valahol a képzeletbeli skálán (0 = egyáltalán nem okoz stresszt, 10 = extrém nagy stresszt okoz).

3. lépés: Mondd ki hangosan a gondolataidat

A következő teendőd, hogy az adott problémát mondd ki hangosan, de egy kicsi csavarral. Ugyanis ahelyett, hogy csak a gondokra fókuszálnál, keress a negatív kijelenetés mellé egy pozitívat is.

Például:„nagyon rosszul állok anyagilag, de remélem, hogy ez nemsokára megváltozik”, vagy „lelkileg megviselt az egyedül töltött karácsony, de jövőre duplán be fogom pótolni.” A lényeg, hogy ne csak a rossz dolgokra, hanem valamiféle megoldásra is gondolj közben.

Paolo Cordini/istockphoto.com

4. lépés: Jöhet az érzelmi akupunktúra

Miközben felsorolod, hogy milyen problémáid vannak, és társítasz melléjük egy pozitívabbat, különböző akupresszúrás nyomáspontokat érints. Az egyik ilyen a kisujjad és a csuklód közötti terület, de ne a tenyered felől, hanem a kézfejed irányából keresd. Erre a pontra 2-3 ujjaddal kell erőt kifejtened, néhány másodpercen keresztül, miközben a problémáidról beszélsz.

Szintén ideális nyomópontok erre a célra a két szemöldököd közötti terület, az állad középpontja, vagy az orrod alatti rész. Beszéld ki magadból az érzéseidet, miközben ezekre az akupresszúrás pontokra fejtesz ki gyengéd nyomást. Nincs időkorlát, addig csinálhatod, ameddig neked jól esik!

5. lépés: Értékeld újra az érzéseidet

Miután néhány kört végigcsináltál, és hangosan is kimondtad, mit gondolsz, ismét térj vissza a képzeletbeli skálához. 0-10-ig értékeld, hogy most, az EFT-technika után mennyire érzed magasnak a stressz-szintedet az adott problémával kapcsolatban, majd innentől kezdve minden nap csináld végig. Már az első alkalom után nyugodtabb leszel, de ha napokon keresztül elvégzed, hosszú távon is megérzed a pozitív hatásokat.

Az is jó ötlet, ha minden alkalmat követően leírod a gondolataidat és a skálán adott pontokat egy papírra. Ezáltal nyomon követheted azt a lelki változást, amelyen az EFT-nek köszönhetően keresztül mész.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!