Miért sajnáljuk magunkat a menzesz alatt? A mozgás ilyenkor is segít

Miért sajnáljuk magunkat a menzesz alatt? A mozgás ilyenkor is segít

Címlap / Életmód / Egészség / Miért sajnáljuk magunkat a menzesz alatt? A mozgás ilyenkor is segít

A nők igen nagy része küzd fájdalmakkal, görcsökkel, hangulatingadozással, dühvel, depresszió-közeli állapottal a menstruációja alatt. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elhagyni magunkat, kicsit talán sajnáljuk is magunkat a sorsunk miatt, és erre a néhány napra szívesen lennénk férfiak, hogy ne kelljen átélnünk ezt. Testmozgáshoz, sporthoz a legkevésbé van kedvünk ilyenkor, és ez teljesen érthető is. A mozgásra azonban szükség van, és nem csak azért, hogy fittebbek legyünk.

A kulcsszó: hormonok

Hormonjaink folyamatosan munkában vannak, hiszen a testünk működését jelentős mértékben befolyásolják. Így van ez akkor is, amikor havonta egyszer menstruálsz. A mozgás – annak ellenére, hogy menzeszkor hallani sem akarsz róla – sokat segíthet abban, hogy a fájdalmaid enyhüljenek.

Csodák-csodája, ez is a hormonoknak köszönhető. Közelebbről annak, hogy a testmozgás endorfinokat szabadít fel, ez pedig növeli a szervezet dopaminszintjét. Az endorfinok olyan agyi vegyi anyagok, amelyek fájdalomcsillapító és örömöt fokozó tulajdonságokkal rendelkeznek.

A dopamin, ami az endorfinok hatására szabadul fel, szintén fájdalomcsillapító. Az endorfinok egyik típusa, a béta-endorfin hatékonyabb lehet a fájdalom enyhítésében, mint egy gyógyszer.

A testmozgás hasznos, ha valami fáj

Ahogy egy fájdalomcsillapító vagy az endorfinok és a dopamin, a testmozgás magában is képes enyhíteni a fájdalmat azáltal, hogy csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, javítja a vér áramlását, és növeli az energiát.

Lássuk, mire kell figyelned a menstuáció alatt:

#1. Végezz olyan gyakorlatokat, amelyeket már megszoktál és szereted őket

Nem most van itt az idő arra, hogy új dolgokat próbálj ki. Ilyenkor inkább ragaszkodj a jól bevált mozgásformáidhoz. Ha kocogsz, futsz, akkor továbbra is csináld, ha a jóga megszállottja vagy, akkor nem kell kihagynod a gyakorlást a menstruációd alatt sem.

Ilyenkor nem igazán jók a nagy intenzitású edzések, maradj inkább a saját kerékvágásodban. Habár a hormonjaid a ciklusod során végig ingadoznak, még mindig ugyanabban a testben működnek. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást