Több marad az ünnepekre! Az 5 legjobb spórolós módszer

Több marad az ünnepekre! Az 5 legjobb spórolós módszer

Címlap / Életmód / Több marad az ünnepekre! Az 5 legjobb spórolós módszer

Hamarosan kopogtatnak az ünnepek, és talán most jobban, mint eddig bármikor, nagyon érdemes odafigyelni, mire költünk. Ha már most elkezdesz félretenni, és a felesleges kiadásaidat lecsökkenteni, decemberben nem fognak váratlanul érni az ünnepi kiadások. Nézzük, mit tehetünk!

Vezesd a kiadásaidat

Ezt a tippet biztosan hallottad már, de szigorúan tartottad magad hozzá? Minden egyes kiadást feljegyezni nem könnyű, de szükséges ahhoz, hogy elérd céljaidat a büdzséddel kapcsolatban. Minden kávé, hajcsat, rágó, vonaljegy, stb., az összes apróság szerepeljen a listában. A legjobb, ha a telefonodba vagy egy papírra jegyzeteled az összes napi költésed és a nap végén bemásolod az összegeket egy táblázatba, ahova természetesen a kocsi, lakás, rezsi és egyéb kiadást is vezeted. Akár nap, heti vagy havi szinten pillantasz rá, biztosan lesz alkalom, hogy meglepődsz egy-egy felelőtlen költekezésen. Emiatt automatikusan visszafogod majd magad.

Realisztikus célok és vésztartalék

A pénzügyi szakemberek szerint minimum három havi fizetésnyi összegnek kell lennie a bankszámlánkon, hogyha elveszítjük állasunkat, tudjunk mihez nyúlni amíg nem találunk új munkahelyet. A munkakereséssel töltött idő a járvány miatt még hosszabb is lehet a megszokottnál, ezért a vésztartalék most különösen fontos.

Add össze a havi biztos kiadásaidat és realisztikusan számold ki, mi az az összeg, amit minden hónapban félre tudsz tenni.

Ez ideális esetben egyébként a befolyó pénzed 10-15 százaléka szokott lenni. Ha ez megvan, mindig tartsd magad ahhoz, hogy ezt a pénzt megspórolod.

istockphoto

Spórolj, ahol csak tudsz

Írd össze azokat a kiadásokat, amik nem elengedhetetlenek az életedben, mint például TV előfizetés, bizonyos piperecikkek vagy a szórakozás. Utóbbi alatt nem azt kell érteni, hogy a szórakozásra egyáltalán nem szabad költened, de ha meg kell húznod a nadrágszíjat, nem kell feltétlenül szórakozóhelyekre vagy étterembe járnod. Jól érezheted magad úgy is, hogy áthívod a barátnőket és egy üveg bor plusz némi nassolnivaló mellett vitatjátok meg a dolgokat. Mozi helyett tökéletes program egy baráti film-est is. Ha hajlamos vagy az impulzusvásárlásra és beleszerettél egy ruhába vagy cipőbe, aludj rá pár napot. Sok esetben ugyanis elmúlik a „vágy” a termék iránt.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást