Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

Sorozatbeli és filmes gonoszok, akikért mégis rajongunk

Bár a legtöbben alapvetően úgy működünk, hogy a történetekben a jónak drukkolunk, néha bizony az a fránya kisördög ott ül a vállunkon, főleg, ha a gonosz karakterek bőrébe olyan színészek bújnak, akik tökéletes eggyé válnak a szereppel. Íme, néhány sorozatbeli és filmbéli gonosz, aki elbizonytalanított minket, hogy igazából melyik oldalon is állunk.

Joker

A tavalyi év legnagyobb filmszenzációja főleg Joaquin Phoenix alakításának köszönheti sikerét, hiszen a színész elképesztően hitelesen bújt a mentálisan sérült férfi szerepébe.

A szuperhős filmekből már ismert karakter, Joker előzménytörténetébe pillanthatunk be, amelyből kiderül, hogyan lett egy alapvetően jó szándékú, de beteg emberből Batman legnagyobb ellensége és egy kegyetlen tömeggyilkos.

A válasz egyszerű: mit tettük azzá, a társadalom, az emberek és a kegyetlen rendszer átlépett rajta, elengedte a kezét és így saját maga indított útjára egy szörnyeteget.

A filmben végig Jokerrel érzünk együtt, szinte vele szenvedünk minden megaláztatás és bántó jelenet alatt és a végén, mikor gyilkossá válik, szinte elégtételt érzünk: végre, mindenki megkapta méltó büntetését.

 

Bill

Csak így, vezetéknév nélkül, hiszen valószínűleg mindenkinek azonnal beugrik, hogy akire gondolunk az nem más, mint a főgonosz Tarantino két részre osztott 2003-as filmjéből, a Kill Billből.

Bill gátlástalanul el akarta tenni láb alól főhősünket, az Uma Thurman által alakított Menyasszonyt, egykori szerelmét, aki vissza akart vonulni a bérgyilkos szakmától.

A gyilkossági kísérlet azonban „balul” sült el, több év kóma után a nő magához tér és bosszúra szomjasan Bill nyomába ered.

Olvastad már?  Filmek és sorozatok, amikben fontos szerepet kapott a pszichológia

Mikor megtalálja, döbbenten szembesül vele, hogy egykori szerelme közös gyereküket neveli és próbál mintaapaként viselkedni, mi pedig hirtelen el is felejtjük, hogy mekkora aljasságot követett el, annyira kedvesen bánik négyéves kislányával.

 

Ted Bundy

Zac Efron rég kinőtt a High School Musicalből megismert kiskamasz karakterből és egyik tavalyi filmjében, az egészen abszurd címet viselő, igaz történeten alapuló Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitványban ő alakítja Ted Bundyt, a jóképű, sármos, udvarias, barátnőjét rajongásig szerető… sorozatgyilkost.

Ted Bundy a 60-70-es években végzett áldozataival, letartóztatása után több mint 30 gyilkosságot ismert be, sokan pedig még börtönbe kerülése után is rajongtak a jóképű fiatalemberért, aki mindig mosolygott a kamerába, és aki bárkit az ujja köré csavart.

Zac Efron remekelt a szerepben, mi pedig elgondolkodunk rajta, hogy vajon mi is bedőltünk volna a sármjának?

 

Thomas Barrow, Downton Abbey

A brit arisztokrácia 20. század eleji mindennapjairól szóló sorozat egyik állandó szereplője Barrow, az inas,

aki amilyen jóképű, annyira agyafúrt és rosszindulatú, úgy csűri, csavarja a szálakat a szolgálók és az urak között, hogy egész egyszerűen öröm nézni.

Persze, ahogy haladunk előre a történetben, kiderül, hogy Barrow maga is rengeteg sérelmet és titkot hordoz, így még inkább elnyeri rokonszenvünket, hiába minden csínytevés és piti gonoszkodás.

Olvastad már?  Az 5 legjobb esküvői témájú film – szerintünk

 

Lenny Belardo, Az ifjú pápa

Határeset, hiszen a Jude Law által megformált XIII. Piusz pápa nem egyértelműen gonosz, a sorozatban is felcsillan benne néha a jóság, azonban az egyházfő szerepében mégis olyan ördögi kisugárzás lengi körül, ami miatt helyet kapott ezen a listán.

A fiatal és sármos pápa az első amerikai egyházfőt alakítja Paolo Sorrentino sorozatában, akit a bíborosok azért választottak meg, mert abban reménykedtek, hogy nagy befolyással lehetnek majd rá.

Nem is tévedhettek volna nagyobbat, hiszen XIII. Piusznak egészen sajátos elvei vannak az egyházról és a hívekről is, aminek nem átall hangot is adni egy-egy szinte hátborzongató jelenetben.

 

Dr. Hannibal Lecter, Hannibal

Már a filmbéli Hannibálban is volt valami hátborzongatóan kedvelhető, de a sorozatban, ahol dán kedvencünk, Mads Mikkelsen alakítja, egyszerűen nem lehet nem szeretni a kifinomult ízlésű, mindig udvarias pszichiátert és sorozatgyilkost.

Különös ellentmondásnak hangzik, de nem véletlen, hogy működik a széria, hiszen a karaktert olyan gondosan írták meg, hogy szinte bármit megbocsájtunk neki.