Életmód / Egészség

Soha nem késő elkezdeni – te is lehetsz futó!

„A láb mindig kéznél van” – szokták mondani. Meg azt is, hogy most túl hideg van, túl sötét, túlságosan fúj a szél, ráadásul egyébként sincs rá elég idő, energia vagy éppen pénz. Sőt, ez egy olyan mozgásforma, aminél nem elég az indulni: eleinte megpróbáltatást jelent minden egyes lépés. Még mielőtt azonban elkönyvelnéd, hogy sosem fogsz azok közé tartozni, akik szinte elrepülnek melletted munkába menet, gondold végig a következőket!

A mozgás ára

A rendszeres testmozgás látszólag rengeteg áldozatot követel. Az edzőtermi mókához először is össze kell pakolnod a cuccodat, eljutni a célhelyre, lenyomni a programot, letusolni, megszárítkozni, megint összepakolni és hazajutni. Könnyen lehet, hogy a közlekedés legalább annyi időt vesz el az életedből, mint amennyit maga a fizikai aktivitás – és sajnos számtalan sportlehetőséggel ugyanez a helyzet. A pálya vagy az uszoda csak a legszerencsésebbeknek van a szomszédban. Érthető, ha mindezek után olyan mozgásra vágysz, amire csak „tisztán” kell időt fordítanod, nincsenek efféle járulékos dolgok.
A tudósok számtalanszor rámutattak már arra, hogy az alacsony intenzitású tréninggel is égethetsz zsírt, illetve fokozhatod az állóképességedet – ami szuper hír, ha simán beilleszthető egy kétórás séta a napodba. Még mielőtt kapásból elvetnéd ezt az ötletet, az előzőek alapján adott a felismerés: ezzel a két órával még mindig jobban járhatsz időügyileg, mint egy konditermi szeánsszal.

A természet ereje

Persze, a kettő nem helyettesíti egymást, de ha arról van szó, hogy egyáltalán belekóstolj a rendszeres sportba, a hangulatjavításra, az alapvető testformálásra és az elégedettség-érzés növelésére gyakorlatilag bármilyen mozgásforma alkalmas!
A szabadban végzett mozgolódás külön előnye, hogy a napfény hatására kiegyensúlyozottabb lesz a melatonin-termelésed, ami segít helyrebillenteni az alvás-ébrenlét ciklusodat. Emellett felfigyelhetsz az olyan hétköznapi csodákra, mint a természet szépsége és változatossága. Milyen szuper például, hogy most színes falevelek ropognak a talpad alatt!

Ha szűkös az időkeret

Igen ám, de mit tehetsz, ha semmiképpen sincs két órád az edzésre? Hanem mondjuk csak egy, vagy fél? Netalán összesen húsz perc, amit ki tudsz szorítani? A rossz hír, hogy a megoldás egy kicsit fájni fog. A jó, hogy így is van esélyed életed legjobb formáját hozni, s azt is eláruljuk, hogy hogyan.
Az egyik lehetőséged valamilyen fitnesz DVD edzésprogramjának otthoni követése – legyen az például aerobik vagy kettlebell. Hátránya, hogy nem szakadsz ki a megszokott környezetedből, ahonnan elég sok minden kizökkenthet.
A másik opció pedig, hogy nyúlcipőt húzol, és a saját tempódban, az általad meghatározott idő- vagy távolságbeli célnak megfelelően (esetleg „nyomom, amíg bírom!” alapon) kocogsz egyet a környéken. Ehhez először is kényelmes sportcipőre és ruhára lesz szükséged, okostelefonod segítségével pedig pontosan megtudhatod az eredményed.
Az elinduláshoz és a folytatás a fejedben dől el – tested csupán a tudatod parancsát teljesíti a saját lehetőségeihez mérten. Egyértelmű tehát, hogy ha van két egészséges lábad, valamint nincs olyan problémád, aminél ez kifejezetten ellenjavallt, született futó vagy. Legfeljebb még nem tudsz róla.

Olvastad már?  Nem hinnéd, de a rendszeres nyújtás rengeteget segíthet az egészségeden

Hogyan tartsd a lábakat?

Fontos, hogy mielőtt belevágsz, tisztában legyél néhány technikai tudnivalóval, amelyekhez a kezdő futók leggyakoribb hibái kapcsolódnak.
– Állj fel, és lépj egy átlagos méretűt előre az egyik lábaddal! Nézd meg, milyen helyzetben van most pontosan az elől lévő végtag – ennél nem szabad előrébb lépned a kocogás alkalmával. A profi futók több kisebbet lépnek, nem pedig arra törekednek, hogy minél jobban előre vágtasson alóluk a lábuk.
– Most lépj előre egyet úgy, hogy a súlyodat a talpad középső harmadára helyezd: ne a sarkadra, de ne is a lábujjaid közelébe! Futás közben lehetőleg minden lépésnél így kell landolnod. Amennyiben a sarkad ér először földet, sokkhatásnak teszed ki az ízületeidet és a gerincedet. (A speciális futócipők elősegítik a helyes landolást, idővel érdemes lesz beruháznod egyre.)
– A következő lépésnél az előzőeket szem előtt tartva a kilépő lábadat először emeld a másik térdhajlat magasságába! (Ügyelj rá, hogy a térded ne lendüljön túlságosan előre, mert akkor beleesel az első hibába…) Az ideális futólépés ilyen: nem elég csupán néhány centiméterre eltávolodnod a talajtól, mert akkor lassúbb leszel, ráadásul növeled a botlás veszélyét.

Így tartsd a törzsed

– Tartsd egyenesen a törzsed! Mialatt futsz, ne dőlj előre. Ha úgy bedőlsz, mint menőző csiga a kanyarban, akkor rossz helyen lesz a tested súlypontja, ami rontja a hatékonyságodat, és már rövid távon is hátfájást okozhat. 
– Engedd le a vállad! Teljesen mindegy, hogy kocogáskor ökölbe szorítod a kezed, vagy mennyire hajlítod be a karodat. Csupán az számít, hogy a vállad lazán lógjon, mert a fölösleges feszítettség csak megterhel és fáraszt.

Hajrá!

Mivel a futás a létező legtermészetesebb mozgásforma, ezekre az összefüggésekre néhány alkalom után magad is rájöttél volna.
Az infók birtokában azonban megúszhatod a felismeréshez vezető kellemetlenségeket, és már tényleg annyi dolgod van összesen, hogy saját magadat, a félelmeidet, s a kétségeidet legyőzve indulj útnak!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást