Így sminkelj, ha kontaktlencsét hordasz

Így sminkelj, ha kontaktlencsét hordasz

Címlap / Stílus / Arc / Így sminkelj, ha kontaktlencsét hordasz

Kontaktlencse viselése mellett festheted a szemedet, csak óvatosabban kell használnod a szemceruzát, a szemhéjpúdert, és oda kell figyelned az alapanyagok kiválasztásakor. Összegyűjtöttünk néhány ötletet a sminkeléshez.

Jó minőségű termékek

Olyan kozmetikumokat használj, amelyek nem tartalmaznak olajat, illatanyagokat, és vízállóak. Így nem fognak leválni és elmaszatolódni, és ezáltal nem kerülhetnek a szemedbe. A szempillaspirálodat, a szemhéjpúderedet és a szemceruzádat legkésőbb félévente cseréld, nehogy kiszáradjanak, mert akkor a por belehullhat a szemedbe.
Szemfestés előtt tedd be a lencsét, és este vedd ki, még mielőtt lemosnád a sminket. Esténként hipoallergén sminklemosóval vagy krémmel távolítsd el a szemfestéket. Én babatestápolót használok erre a célra, és elégedett vagyok vele.

Ártalmas szemfestékek

Kárt tehet a szemedben minden olyan sminktermék, amely krémes állagú vagy alumínium-szilikát tartalmú. Az olvadt folyékony szemceruza és a púderpor a szemedbe jutva gyulladást okozhat, ezért inkább kompakt változatokat használj. A szemhéjad belső peremét ne húzd ki szemceruzával, mert a festék bekerülhet a lencse alá.
Mindig alaposan moss kezet, majd töröld szárazra, mielőtt sminkelni kezdesz. Óvatos mozdulatokkal vidd fel a festéket a szemedre. Először mindig vedd ki a lencséket a szemedből, és csak aztán töröld le a szemfestéket.

Gyulladásra utaló jelek

Főleg abban az esetben érdemes megfogadnod a szemfestésre vonatkozó tanácsainkat, ha sokat tartózkodsz neonvilágítású, száraz levegőjű helyen, illetve ha érzékeny a szemed, szúr és viszket.
Ha az irritáció már több napja tart, és a szemed egyfolytában vörös és fáj, akkor inkább szemüveget tegyél fel, és menj orvoshoz. Évente egyszer pedig feltétlenül menj el látásvizsgálatra.

Az új generációs kontaktlencsék

A legújabb típusú, lélegző kontaktlencsék felületén az előállításkor plazmakezelést alkalmaznak. Ez az eljárás megakadályozza, hogy a kozmetikumban található lipidek lerakódjanak, és irritálják a szemet.
A plazmakezelés segíti a lencse felszínének tisztántartását, és biztosítja azt, hogy a lencse ne deformálódjon el. Ezáltal a lencse viselete sokkal kényelmesebb lesz.

Egyéb tippek

– Vigyázz, hogy az aeroszolos dezodorod vagy hajlakkod ne kerüljön a szemedbe, amikor benne van a kontaktlencse, mert rátapadhat a felszínére, és gyulladást okozhat.
– Ha a lencse viselése nem kényelmes vagy fájdalmat okoz, ne hordd tovább, hanem kérj tanácsot szakembertől.
– Mindig tiszta körülmények között foglalkozz a kontaktlencséiddel és a szemfestéssel.
– Higiéniai okokból bizonyos helyek (pl. az autó vagy egy pad a parkban) nem alkalmas a sminkelésre, főleg ha még kontaktlencsét is viselsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást