Család / Életmód

Így segíthetsz a tininek, aki túl sovány akar lenni

Így segíthetsz a tininek, aki túl sovány akar lenni

Korunk szépségideálja már-már lehetetlenül vékony. A magazinokban, a tévében és a reklámokban olyan modellek szerepelnek, akik egyébként is soványak, de képszerkesztő programok segítségével még csontosabbnak mutatják őket. Ez a környezet a külső hatásokra fogékony tizenévesek számára különösen nagy veszélyt jelent.

Beszéljétek meg a látottakat!

Ha úgy érzed, hogy a családodban vagy baráti körödben lévő kamasz lány fokozott érdeklődést mutat a fogyás iránt, noha egészségügyileg semmi szüksége nem volna rá, egyszerűen térj a lényegre: mutass neki egy magazint vagy tévéműsort, s kérdezz rá, mit gondol a benne látható nők alakjáról!
A tinik többsége nem rejti véka alá a véleményét ilyen szituációban.

Beszéljetek az egészségről!

A legjobb dolog, ami egy emberrel történhet, az az, hogy egészséges. Bátorítsd a rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozásra, ami ideális esetben napi három főétkezést és két kisebbet jelent!
Említsd meg neki, hogy fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, fehér húst, halat, teljes kiőrlésű gabonát és zsírszegény tejterméket!

Beszéljetek a barátairól!

A nyomás egy része nem a tévéből és az újságokból érkezik, hanem a kortárs csoportból. Előfordulhat, hogy valaki például őrült diétába kezdett az osztályban, és éppen menőnek számít az ő példáját követni.
Ha a tini őszintén beszámol neked arról, mi történik a környezetében, máris csökken az esélye, hogy butaságot kövessen el!

Csináljatok valamit közösen!

A bizalom építésének legjobb módja a közös időtöltés. Nem kell közben érintenetek ezt a kényes témát: egyszerűen csak érezzétek jól magatokat egymás társaságában, mindenféle konkrét cél vagy érdek nélkül.
A vásárlás, a mozi, a strand vagy a kirándulás tökéletes program, de akár egy jó koncertet is bevállalhatsz.

Vidd el vásárolni!

Ha már a közös időtöltésnél tartunk, a vásárlás több szempontból is szerencsés lehet. Itt ugyanis hegyi beszéd és elméleti fecsegés nélkül elmondhatod a véleményed róla, hogy mit gondolsz a túl kicsi méretű ruhákról, illetve elárulhatod, szerinte mit érdemes hangsúlyoznia a testén, milyen szín és fazon áll neki jól.
Az önbizalom növelése a táplálkozási zavar elkerülésének leghatékonyabb módja!

Figyeld a jeleket!

Számos apró jele van annak, ha egy kamasz táplálkozási zavarban szenved. Ne hagyd magad megtéveszteni!
A közös étkezések kerülése, illetve a saját adag feltűnő körbekínálása baljós lehet, csakúgy mint a hirtelen súlyvesztés, a gyengeség, a fáradtság vagy más tápanyaghiányra utaló fizikai tünet.

Ne félj a témától!

A segítség legfőbb gátja az lehet, ha illetékesnek is érzed magad, meg nem is a témában. Próbálj úgy hozzáállni az egészhez, hogy a tini meg fog hallgatni téged, és kíváncsi a véleményedre!
Eleve fogalmazz úgy, hogy az ő helyében igenis elgondolkodnál a mondottakon. A kamaszokkal való kommunikáció során a szokásosnál is több empátiára van szükség. A felnőttkor küszöbén álló fiatalokban ugyanis egy elejtett félmondat is lelki sebeket okozhat. Beszélj mindig lényegre törően, világosan, célzások nélkül – és siker lesz a jutalmad!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást