A friss, roppanós saláta minden szendvicset élvezetesebbé tehet. De mit tehetsz, hogy az utolsó felhasznált levelek is frissek legyenek?
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Le lehet fagyasztani a salátát?
A fejes saláta fagyasztása remek módszernek tűnhet az élettartam meghosszabbítására, de nem a legjobb lépés, mivel a fagyasztás tönkreteszi a levelek ropogós állagát. A fagyasztás során képződő jég felszakítja a sejtfalakat, ami miatt a salátalevelek felolvasztáskor megszottyadnak. Ha azonban olyan ételekben szereted a salátát, ahol a ropogós íze nem áll a középpontban (pl. levesekben vagy pörköltekben), akkor lefagyaszthatod a növényt, és közvetlenül ezekhez az ételekhez adhatod.
Így készítsd elő a tárolásra
A salátafej tárolása előtt mindenképpen távolítsd el a sérült vagy fonnyadt leveleket, mivel azok baktériumokat tartalmaznak, amelyek átterjedhetnek a zöldség más részeire. Ha ezeket a leveleket a fejen hagyod, a saláta sokkal gyorsabban megromlik.
A növényt tárolás előtt sem ajánlott megmosni. Minél tovább tartjuk ugyanis a salátát nedvesen, annál gyorsabban romlik meg a víztől. Ha a levelek hosszabb ideig vizesek maradnak, az elősegíti a penész megjelenését is. Ezt szem előtt tartva várj a megmosásával, amíg fel nem használod.
