Amikor a depresszió rejtve marad

Amikor a depresszió rejtve marad

Címlap / Életmód / Lélek / Amikor a depresszió rejtve marad / 2. oldal

Kreativitás, érdektelenség, kifogások

A depresszió teljesen kiüresíti és kimeríti elszenvedőjét, motiválatlanná, érdektelenné válik, ezért gyakran előfordul, hogy a korábban kedvelt tevékenységeit hirtelen abbahagyja, bár erre látszólag semmi oka nincs. Még ha nem is tűnik az illető kedvetlennek, sőt kimondottan vidámnak hat, de feltűnően szakít a hobbijaival, kerüli a társas tevékenységeket és már semmi sem hozza lázba, nem építi magát, nincsenek tervei, akkor kezdjünk gyanakodni, hogy valami nincs rendben.

Érdekes ellentmondásnak tűnhet, ha a kreativitást is a depresszió egyik jeleként említjük.

Kutatások igazolják, hogy nem véletlen a pszichés zavarok és a kreativitás gyakori együttjárása, az agyműködés és a bejövő ingerek feldolgozása a pszichés betegeknél és a kreatív elméknél is a megszokottól eltérően működik. Nem véletlen a művészek között gyakran előforduló depresszió, pánikzavar, szorongás.

De tegyük hozzá, hogy a súlyos pszichés terheltség megbénítja az alkotóvágyat, így lép életbe a korábban már említett motiválatlanság, kiüresedés, az alkotókedv megszűnése. A nagyfokú kreativitás, a formabontó gondolkodás nagyobb érzékenységet sejtet, így a depresszió előfordulása is gyakoribb lehet ilyen embereknél. Alkotó embereknél előfordul, hogy nem foglalkoznak pszichés állapotuk romlásával vagy egyenesen tartanak attól, hogy egy esetleges kezelés árt a tehetségük kibontakoztatásának.

Jellegzetes viselkedési forma a depressziós embernél, hogy kifogásokat keres bizonyos tevékenységek elvégzésre. A mélyponton lévő beteg tartózkodik a társas összejövetelektől, találkozóktól, beszélgetésektől, ezekben a helyzetekben ugyanis nehezen leplezné valós állapotát, a folytonos „viselkedés” kimerítő lenne számára. 

Ha a fentiek alapján felmerült benned a gyanú, hogy esetleg egy ismerősöd érintett lehet, próbálj segíteni, a bizalmába férkőzni, beszélgetni vele. Minél előbb jut szakszerű segítséghez, annál hamarabb nyeri vissza régi önmagát. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást