Már ilyen is van: szépségápolási rutin depressziósok részére

Már ilyen is van: szépségápolási rutin depressziósok részére

Címlap / Stílus / Arc / Már ilyen is van: szépségápolási rutin depressziósok részére

Amanda Stuckey Dodson amerikai terapeuta a betegséggel küzdők számára állított össze néhány lépésből álló beauty rutint, mivel azt tartja, hogy nagyon hasznos lehet a depresszió kezelésében. A depresszió gyakran megzavarja az alapvető higiénés szokások betartását is, a beteg annyira alulmotivált, hogy ezek az egyszerű dolgok sem érdeklik.

A szakértő tanácsa depresszióval küzdőknek, hogy még ha engednek is korábbi rutinjuk mércéjéből, mégse mondjanak le a napi arc-és testápolásról, ugyanis a kialakított rutin egyfajta szeretetteljes kommunikáció önmagukkal és éppen ez az öngondoskodás, önmaguk szeretete segít kilábalni a nehéz helyzetből. 

Hozzáteszi, hogy bár egyéb feladatokhoz képest, amelyeket a beteg nem képes ilyenkor elvégezni – például dolgozni vagy rendesen táplálkozni – nem a szépségápolást tennénk a prioritások élére, mégse becsüljük le a fontosságát. A rutin végzése elengedhetetlen, ha depressziós az ember, legyen az bármilyen egyszerű cselekvéssor. A lépéseket végezve a beteg úgy viselkedik, mint korábbi egészséges énje, vagyis segít újra aktívvá válni. 

Dodson kihangsúlyozza, hogy ne a külső megjelenés megváltoztatása legyen a cél vagy az, hogy másoknak tetszeni akarjunk; a rendszeres tevékenység elvégzése a cél és a magunkkal való törődés. A szakember egyszerű rutint dolgozott ki, mert a depressziósak fáradtak és a túlvállalás kudarchoz vezethet. Egyetlen szabály, hogy mindennap el kell végezni a rutin lépéseit.

Íme a napi rutin részei:

Fogmosás és tusolás

Ha ez a kettő megtörténik, már sikert ért el a beteg. A szakértő szerint motiváló, ha a tetemes fogászati költségre gondolunk, amelyet magunknak teremtünk a fogmosás elbliccelésével. A kétperces fogmosás betartható, ha választunk egy ilyen hosszúságú zenét és ezt hallgatjuk közben.

via GIPHY

A tusoláshoz használjuk a kedvenc illatunkat, ez jókedvre derít és az egyszerűség kedvéért alkalmazzunk zuhany alatt használható testápolót, amelyet le lehet öblíteni. Aki képtelen egyedül maradni a gondolataival még a zuhany alatt is, hallgasson zenét, hangoskönyvet vagy podcastot. A tevékenységeket össze is lehet vonni, például a zuhany alatt fogat mosni.

Minimál arcápolás

Csak három cél érdekében ténykedjünk. Tisztítás, hidratálás, védelem. Napi egyszeri arcmosás kötelező, ettől az ember felfrissül, jobb lesz a közérzete. A depresszió sok sírással jár, arcmosással a könnyek nyomát is eltüntetjük. Használjunk fényvédőt tartalmazó hidratálót és masszírozzuk be a bőrbe, a masszázs jót tesz a fáradt szemhéjnak és segít, ha fáj a fejünk.

via GIPHY

A krémezés olyan érzetet ad, mintha egy komplett bőrápolási rutinon lennénk túl, pedig csak egyetlen lépés. Végül jöhet egy ajakápoló. Akinek nincs energiája erre rutinra, legalább arctisztító kendőt használjon vagy frissítő arcpermettel locsolja le időnként az arcát, ez is az ápoltság érzetét nyújtja.

Hajápolás

Sok gondot okoz, ha valaki napokon, heteken át elhanyagolja a haját. A terapeuta szerint egyáltalán nem elvetendő gondolat, ha ilyenkor elgondolkodunk a rövid frizurán, egyszerűbb karban tartani és úgyis visszanő. Hosszú hajúak szerezzenek be száraz sampont, így elég lesz a ritkább hajmosás. A fésülködést sem lehet teljesen elkerülni. A fonás jó megoldás, mert nem gubancolódik tovább a haj és sokáig nincs vele gondunk.

via GIPHY

+egy lépés: kozmetikumok használata

Dodson szerint az első három lépés betartása már óriási eredmény. Akinek van energiája, még hozzáveheti ezt az utolsót is. Nézzük át a kozmetikai termékeink gyűjteményét és válasszunk ki egyet, amely úgy gondoljuk, jó érzést okozhat, legyen az egy parfüm vagy a kedvenc rúzs használata.

via GIPHY

A szakértő utolsó tanácsa, hogy gondoljuk végig, milyen érzéseket kelt bennünk a rutinunk elvégzése, mely lépését érezzük a leghasznosabbnak, melyik tűnik nehéznek. Tudatosítsuk, hogy ezek a lépések nem azért szükségesek, hogy a világ számára elfogadhatóak legyünk, hanem azért, hogy elinduljunk a felépülés útján.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást