Amikor a depresszió rejtve marad

Amikor a depresszió rejtve marad

Címlap / Életmód / Lélek / Amikor a depresszió rejtve marad

A rejtett betegséget egyáltalán nem könnyű felismerni, de érdemes szemfülesnek lenni, mert akár életet is menthetünk, ha felfedezzük, hogy szerettünk, barátunk, kollégánk depressziós, csak éppen igyekszik mindenki elől eltitkolni. Apró jelek árulkodhatnak az állapotáról, melyeket nem egyszerű észrevenni, de nem is lehetetlen.

A legfontosabb jellemző éppen a legjellemzőbb: maga a lelkiállapot rejtegetése.

Sokan szégyellik, a gyengeség jelének gondolják, hogy depressziótól szenvednek és nem akarják mások előtt kiteregetni a problémájukat. Attól tartanak, hogy megbélyegzik őket, másént néznek rájuk, esetleg elveszítik a barátaikat, munkájukat, mert labilisnak, megbízhatatlannak tűnnek majd. Sajnos így a segítség is elmarad, az állapot pedig csak tovább romlik.

Fontos, hogy milyen személyisége, alapjelleme van a betegnek. Az alapvetően befelé forduló, zárkózott ember viselkedése utalhat depresszióra, főleg, ha magához képest még jobban elszigetelődik, magába fordul. Sokkal nehezebb felfedezni a jeleket, ha extrovertált, beszédes, társaságkedvelő emberről van szó. Ha titkolni akarja lelkiállapotát, könnyebben elfedi a már tőle megszokott viselkedés fenntartásával. A túlzott jókedv, kitárulkozás árulkodó is lehet, talán a beteg ezzel a túláradó örömmel próbálnak elfedni valamilyen lelki fájdalmat. 

Yaroslava Borz/pexels.com

Lehet a háttérben feldolgozatlan trauma, amin nem tud túllépni az egyén és akár éveken át hordozza magában, mert nem tud vagy nem akar beszélni róla senkinek. Ezért áll mindenki értetlenül a helyzet előtt, amikor a látszólag vidám és gondtalan ismerős öngyilkosságot követ el. 

A figyelmes szemlélő tájékozódhat a furcsa étkezési szokások alapján is, ez viszonylag feltűnő jelzés. Szakértők szerint az abnormális étkezési szokások felhívják a figyelmet a depresszióra, ez az egyik legjellegzetesebb tünet. A végletekre figyeljünk: az érinett vagy nagyon keveset eszik vagy épp ellenkezőleg, önmagához képest rengeteget. Talán a táplálkozást a legnehezebb kontrollálni, így a feltűnően megváltozott szokások ezen a téren mindenképpen árulkodóak lehetnek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást