Az egészséges táplálkozás egyik alapmondása az, hogy valójában bármit szabad, csak mértékkel. A rántott ételek esetében, úgy tűnik, ez egyáltalán nem igaz, mert mértékkel is nagyon károsak. A Sencseni Egyetem kutatása szerint már a nagyon kis mennyiség is számít, és minél többször eszik ilyen kis mennyiséget az ember, annál rosszabbul jár. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 114 gramm rántott étel után nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye.
Bár a kutatók számítottak rá, hogy a hagyományos nyugati diéta, vagyis a rántott, zsíros, egyszerű szénhidrátokban és cukros ételekben gazdag étrend nem éppen a legegészségesebb, az őket is meglepte, hogy milyen kis mennyiségű rántott étel is okozhat már problémát. Ráadásul a kutatás egy metaanalízis volt. 19 korábbi tanulmányt nézett át, amelyek a szívproblémák és a rántott ételek kapcsolatával foglalkoztak.
A 19 tanulmányból a kutatók 17-et találtak relevánsnak, így összesen 560 ezer ember adataihoz jutottak hozzá. 36727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet jelentettek le, köztük szívinfarktust és stroke-ot.
A kutatók hat másik tanulmányt is átnéztek, amelyek a rántott ételek és a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek a tanulmányok 750 ezer ember adatait tartalmazták, akik közül a majdnem tíz éves megfigyelési periódusban 85906-an hunytak el.
Megdöbbentő eredmények születtek
Az eredmények megdöbbentők voltak. A legkevesebb rántott ételt fogyasztókhoz képest azok, akik a legtöbb ilyet fogyasztottak, huszonnyolcszor nagyobb eséllyel éltek át valamilyen szívproblémát. 22 százalékkal nőtt az esélyük szívkoszorúér-betegségre, valamint 37 százalékkal a szívelégtelenségre.
10 hozzászólás
Garai László
2021.03.04., 18:35Hogy lehet ekkora baromságot leírni:
“Az eredmények egyértelműen bizonyították azt is, hogy minden 10 dekagramm rántott étel után jelentősen nő a betegség kialakulásának esélye, egészen pontosan 2-3-12 százalékkal.”
Először is marha pontos, hogy 2-3-12 %.
Másodszor pedig én életem során már több ezerszer ettem több mint 10 dkg rántott ételt (ha minden vasárnap rántott hús van, ezt 20 év alatt teljesíteni lehet, 10 dekányi gyerekadagot meg szégyellnének elém tenni). Vegyük a fentiekből a legalacsonyabb értéket, a 2 %-ot és maradjunk a 10 dkg-nál és az 1000 alkalomnál. Ez azt jelenti, hogy 1,02 a 1000-iken szeresre nőtt a megbetegedésem esélye, azaz 398264652 szeresre (398 millió szorosra). Affene se gondolta volna, hogy már régóta hulla vagyok… Szóval nem ártana először gondolkodni, esetleg föleleveníteni az oskolában tanultakat, utána firkálni a nagyvilágba.
Harmadszor inkább éljek 5 v. 10 évvel kevesebbet, de egyek jókat (magyarul ÉLJEK is), ne csak zabpelyhet meg répát rágicsálva vegetáljak.
Max
2021.03.04., 19:35Szívemből szóltál!!!!
Papika
2021.03.07., 05:22Ez pediglen így van!!!!
Zenó
2021.04.07., 14:56Gondolkodni? Egy firkásznak? Ezek a nagyságrendekkel sincsenek tisztában, millió vagy milliárd ezeknek tökmindegy.
pásztor károly
2021.03.04., 18:52Az interneten bárki bármit írhat ( függetlenül a hülyeségtartalmától ) Ugye Nagy Niki?
Balu
2021.03.05., 00:29De most komolyan?? Ez milyen cikk, és miért kell hülyíteni az amúgy is hiszékeny embereket??? Undorító
Szabó Tamás
2021.03.05., 09:11Ha 114 gramm növeli a kockázatot, akkor csak 113 grammot kell enni, és sosem leszel beteg.
Tusor Bela
2021.03.05., 09:26Egyet értek az általad leírtakkal!
Nemnagy Niki
2021.03.05., 16:44Rossz hír a magyaroknak: Nagy Miki „cikket” „ír” …
Bokor Géza
2021.03.06., 22:31Brit tudósok megállapították, hogy bombázások idején a rántott szelet fogyasztása gyakorlatilag megvéd a sebesüléstől és a haláltól is. 987654 sebesült vagy elhalálozott vizsgálata alapján mindössze 54 esetben fordult elő, hogy a bomba becsapódásakor rántott szeletet ettek. Ők is megsebesültek vagy elhaláloztak, de elenyésző a számuk azokhoz képest akik nem ettek a becsapódáskor rántott szeletet.