Női ráktünetek, amiket nem volna szabad figyelmen kívül hagynod

Női ráktünetek, amiket nem volna szabad figyelmen kívül hagynod

Címlap / Életmód / Egészség / Női ráktünetek, amiket nem volna szabad figyelmen kívül hagynod / 2. oldal

Haspuffadás

„A petefészekrák a leggyilkosabb a nemi szerveket érintő rákfajták közül”

– figyelmeztet Beth Y. Karlan, a Los Angeles-i Cedars-Sinai’s Samuel Oschin Rákkutató Központ nőkre irányuló kutatóprogramjának vezetője. 

Amennyiben haspuffadást tapasztalsz, szokatlanul kis mennyiségű étel után is teltségérzeted van, megváltoznak a vizelet- és székletürítési szokásaid, valamint rendszeresen derék- vagy hasfájást tapasztalsz, ráadásul mindezt legalább két héten át napi szinten, veszélyben vagy.

Indokolatlan hízás vagy fogyás

Ha felszedsz 2-3 kilót, az még természetesen nem ad okot aggodalomra. Ha viszont hónapról hónapra gyarapodik a súlyod, noha semmilyen változás nem történt az életmódodban, akkor előfordulhat, hogy petefészekrák miatt fölösleges folyadék gyülemlett fel a hasadban. 

A megmagyarázhatatlan, legalább ötkilós fogyás az orvosok szerint gyakran a rák egyik első tünete, s általában hasnyálmirigy-, gyomor-, nyelőcső vagy tüdőrák esetén következik be. Tudnod kell azonban, hogy a nőknél a pajzsmirigy-túlműködés az indokolatlan fogyás legtipikusabb oka.

Makacs köhögés

Az allergiához vagy felső légúti megbetegedéshez nem köthető, legalább 2-3 hétig fennálló köhögést ki kell vizsgálni. Amennyiben vért köhögsz fel, azonnal és sürgősen! Előfordulhat, hogy a panaszokat dohányzás okozza, akár passzív formában is.  Sajnos a nemdohányzók körében előforduló tüdőrákos esetek többsége a nőket sújtja. Számíts rá, hogy a köhögés miatt az orvosod mellkasi röntgenre és esetleg CT-re küld majd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást