A mediterrán diéta reneszánszt éli, és számos TikToker és hírességek is esküsznek rá, hogy egy kevés olívaolaj elfogyasztása számos előnnyel bírhat.
Tényleg csökkenti a puffadást?
A salátájukra olívaolajat locsoló, vagy reggelente egy kanál olajat lenyelő influenszerek állítják, hogy az extra szűz olívaolaj többek között az emésztésnek is jót tesz, és csökkenti a puffadás kellemetlen tüneteit. De mit mond a tudomány?
Az olívaolaj valóban nagyon sok mindenre képes. A Cellsben 2020-ban megjelent cikk szerint gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A tudományos adatok azonban nem azt sugallják, hogy az olívaolajat úgy kellene enned, mint a cukrot.
Tanulmányok százai vizsgálták az ételkészítés során használt olívaolaj lehetséges előnyeit. Mégis kevesen vizsgálták az úgynevezett „folyékony arany” fogyasztásának hatásait – a görög költő, Homérosz állítólag ezt a nevet adományozta az olívaolajnak. Az egyetlen megjegyzés erre a gyakorlatra egy rövid utalás a Scientific Reports 2021-ben megjelent cikkében, amely megjegyezte, hogy az extra szűz olívaolaj önmagában történő fogyasztása ritka a fogyasztók körében, talán a csípős, keserű utóíze miatt.
A mediterrán étrendnek, így az olívaolaj fogyasztásának is számtalan előnye van
A The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány szerint egy vizsgálatban résztvevőknek kevesebb szív- és érrendszeri panaszuk volt, ha mediterrán étrendet követtek. Ez. a diéta gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, sovány húsokban, teljes kiőrlésű gabonákban és – igen – sok olívaolajban.
Az olaj jótékony hatással van a bélrendszerre is, ahol segít a szervezetnek felszívni a más ételekben lévő zsírban oldódó vitaminokat (például az A-, D-, E- és K-vitamint). Amikor például olívaolajat adunk a salátánkhoz, segítjük a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban felszívódjanak ezek a zsírban oldódó vitaminok.
Nem árt ugyanakkor tudni: bár az olívaolaj jótékony hatással van a bélrendszer egészségére, az állítások, miszerint segíthet a puffadás csökkentésében, nem bizonyítottak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek olyanok, akiknél nem működne a módszer. Tudományos adatok viszont eddig nem igazolták az eredményeket, és nem is biztos, hogy az olaj fogyasztása nálad is csökkenteni fogja a puffadást. Ez azért van, mert nem mindannyian rendelkezünk ugyanolyan étkezési szokásokkal, és nem is ugyanazok a tényezők befolyásolják az emésztést is. Például a stressz, a hormonális ingadozások, a gyógyszerek, az ételintolerancia és a fizikai aktivitási szokások egyénenként eltérőek lehetnek.
Noha a gasztroenterológusok ritkán javasolják az olaj fogyasztását, ha kipróbálnád, hogy neked beválik-e a módszer, nem sokat kockáztatsz. Egy kis mennyiségű extra szűz olívaolaj elfogyasztásának káros mellékhatásai nem igazán vannak, legfeljebb a plusz kalóriák bevitelével kell számolnod.
Nyitófotó: Tugba Ozturk/istockphoto.com