Időnként mindig feltűnik néhány új, izgalmas trend a TikTokon. Azt azonban az utóbbi években már megtanulhattuk, hogy mielőtt belelendülnénk az elsajátításukba, érdemes alaposan utána járnunk, hogy valóban a javunkat szolgálhatják-e, sőt, nem lehetnek-e esetleg veszélyesek az egészségünkre nézve. Most éppen a reggelire elfogyasztott olívaolajnak van nagy sikere, de vajon tényleg olyan hasznos és jó nekünk?
Mi az ígéret?
Rengeteg olyan videó található TikTokon, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel kecsegtetnek. Azonban amíg mindezeket nem támasztják alá igazi szakértők, mindegyiket érdemes fenntartásokkal kezelnünk és óvatosnak lennünk. Ugyanez igaz az új, olívaolajos trendre is.
Bár most a TikToknak köszönhetően lett ilyen felkapott az olívaolaj ilyen jellegű fogyasztása, a népszerűsége korántsem újdonság. A Földközi-tenger környékén több közösség is évek óta alkalmazza, magának az olívaolajnak a tápláló és gyógyhatású felhasználása pedig egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Maga a mostani trend ugyan nem hangzik túl étvágygerjesztőnek, de ha valóban beválik, nem is tűnik olyan nagy megmérettetésnek minden reggel elfogyasztani belőle egy korttyal. Persze csak ha tényleg megéri.
Az olívaolaj valóban egészséges
Ha alapvetően csak arról van szó, hogy az olívaolaj egészséges-e vagy sem, akkor a válasz egyértelműen az, hogy igen. Mi több, egy igazi szuperélelmiszerről van szó, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet, segíti az egészséges baktériumok fejlődését, sőt még az agyműködést is javítja. De érdemes szem előtt tartanunk az olyan pozitív tulajdonságait is, mint hogy segít a betegségek elleni védelemben, hozzájárul a jóllakottsághoz, lassítja az emésztésünket a megfelelő felszívódást megkönnyítve, sőt hidratál is.
Akárcsak más egészséges zsírok, az olívaolaj is segíthet javítani a bélrendszer mikrobiomját. Az egészséges zsírok ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy a bélrendszerben könnyebben felszívódjanak bizonyos mikrotápanyagok, mint például az A-, D- és a K-vitamin. Ezek pedig egytől egyig fontosak az egészségünk megőrzése szempontjából. Emellett pedig az olívaolaj szívbarát is, mert segít a koleszterin – és a vércukorszint szabályozásában. Utóbbi pedig, ha megfelelő, a testsúlyunkra és az emésztőrendszerünk általános állapotára is pozitívan hathat.
Mi a helyzet a trenddel?
Az olívaolaj tehát alapvetően a barátunk. Rengeteg pozitív tulajdonságának köszönhetően egy tökéletes konyhai alapanyag, amellyel remekül kiegészíthetjük az ételeink jelentős részét. De vajon az is jó, ha mindjárt reggel magában egy korty olívaolajjal indítjuk a napunkat? Nos, annyi biztos, hogy tudományos bizonyítékok nem támasztják alá, hogy éhgyomorra elfogyasztva még előnyösebb lenne, de ha nem okoz számunkra kellemetlenségeket, és a kezelőorvosunk is egyetért vele, akkor már korán reggel is fogyaszthatjuk.
@oliveoilqueen So many health benefits…I love drinking it in the morning #fyp #foryou #extravirginoliveoil #evoo #oliveoil #oliveoilshot #oliveoilcake #oliveoilfarm #healthyfats #polyphenols #antioxidants #detox #guthealth #healthygut #guttok #ibs #irritablebowelsyndrome #superfood #foodtok #healthyfood #ancientrome #fyp #foryouuuu #fypppp #fyppviral ♬ оригинальный звук – Мария – Stories • Дизайн
Annak tekintetében viszont, hogy az előnyeit úgy is élvezhetjük, ha egy salátára öntjük, öntetbe keverjük vagy például egy turmixhoz adjuk, teljesen érthető és kényelmesebb megoldásnak is tűnik, ha inkább te sem próbálod ki ezt a trendet. Ha viszont mégis adnál neki egy esélyt, és nem is okoz semmiféle kellemetlenséget, akkor aligha lehet tőle bármilyen problémád. Ami pedig a citromlevet illeti, éhgyomorra sokkal vonzóbb opció, ha inkább citromos víz formájában fogyasztod el.
Forrás: theeverygirl.com, limoneira.com