Ezekkel a pszichológiai trükkökkel nagy összegeket spórolhatsz meg magadnak

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel nagy összegeket spórolhatsz meg magadnak

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezekkel a pszichológiai trükkökkel nagy összegeket spórolhatsz meg magadnak

Akár tetszik, akár nem, érzéseink gyakran hatást gyakorolnak arra, mikor mit vásárolunk – legalábbis ezt támasztják alá a kutatások.

Nem véletlen tanács a diétázók számára, hogy ne menjenek éhesen vásárolni: ilyenkor sokkal több egészségtelen élelmiszert és jóval több kalóriányi alapanyagot pakolunk a kosarunkba. Ez egy sokszorosan igazolt tény és bizonyítja, hogy az aktuális hangulatunk, állapotunk hatással van a pénzköltési szokásainkra. Ráadásul léteznek ennél jóval több kockázatot jelentő mentális állapotok is: az impulzusvásárlást összefüggésbe hozták a depresszióval, a szorongással, vagy éppen a bipoláris zavarral.

De mi váltja ki az impulzusvásárlásokat?

Általában a jól bevált marketing van a háttérben: a „most vagy soha” érzése, valamint, ha azt éreztetik veled, hogy aktuálisan több mindent kapsz a pénzedért, esetleg pánikolsz valami miatt, és raktározni kezdesz. A kereskedők az érzelmeidre hatnak annak érdekében, hogy többet költs, tehát pszichológiai okai vannak az anyagi áldozatnak. Úgy érezheted, hogy amikor hirtelen döntesz egy termék megvásárlása mellett, akkor hatalom van a kezedben, te irányítasz. Amikor anyagilag megengedheted magadnak az impulzusvásárlást, akkor igazán jelentős hátránya (ebből a szempontból) nincs a költésnek.

Viszont nem csak azok hoznak ilyen döntéseket, akiknek van miből költeni, hanem azok is, akiknek nincs. Akkor mégis miért teszik? Ugyanazért az érzésért: mindenki szeretné, ha teljes körűen irányíthatná az életét. 

Gyakran hasonló módon működnek, vagy éppen alakulnak ki az étkezési zavarok. Amikor valaki úgy érzi, hogy összedől körülötte a világ és semmire sincs ráhatása, akkor rájöhet arra, hogy az étkezését teljesen kontrollálni tudja. Eldöntheti, mikor, mit, mennyit eszik, uralni tudja önmagát, az ösztöneit és ez hosszútávon egyfajta függést, valódi étkezési zavart okozhat.

Talán mondani sem kell, az elmúlt évek nem segítettek azon, hogy biztonságban érezzük magunkat. A világjárvány, a klímaváltozás és a háború egyre több embert sodor olyan helyzetbe, aminek következtében folyamatosan növekszik a kényszeres és impulzusvásárlás aránya.

agrobacter/istockphoto.com

Hogyan parancsolj megálljt magadnak?

Joyce Marter szerint négy fő lépésben tudod legyőzni az impulzusvásárlásokat:

Vezess be költési tilalmat

Marter azt javasolja, hogy tűzzünk ki magunkat egy bizonyos időtartamra szóló költési tilalmat. Ez az időszak 1-3 hetes lehet és segíthet, hogy növeld tudatosságodat a pénzügyek terén, valamint ahhoz is hozzájárul, hogy sokat spórolj. Természetesen nem arról van szó, hogy nem vehetsz semmit, hanem arról, hogy a szükségesen felül ne költs.

Tehát ez idő alatt ne menj bevásárlóközpontba, ruhaboltba és töröld azokat az applikációkat is a telefonodról, amik állandóan vásárlásra késztetnek. Ne költs étteremben, cukrászdában, mindent, amit csak lehetséges, otthon készíts el. Ez idő alatt ne használj bankkártyát, hanem csak készpénzt, mert utóbbi jobban tudatosítja a költés tényét és mértékét. 

A többletköltésektől való tartózkodás időszaka lehetővé teszi, hogy jobban figyelj az impulzusvásárlásaidra, a túlzásokra és persze arra is, hogy hosszú távon egészséges költési szokásokat alakíts ki. 

Készíts megelőzési tervet

Figyeld meg magadon, mik azok az élethelyzetek, körülmények, vagy akár helyszínek, amik arra késztetnek, hogy impulzusvásárlásra add a fejedet. Nem tudsz ellenállni a szép új ruháknak? Vagy az appok értesítései csábítanak vásárlásra? Esetleg automatikusan rákattintasz a hirdetésekre a közösségi médiában? Ha észreveszed, mi visz végül tévútra, akkor érdemes tudatosítanod, és bevezetned valami új rutint, ami segít kizökkenteni ebből a helyzetből. Pl. felhívhatod a barátnődet, aki segíthet dönteni észérvekkel, vagy elmehetsz vásárlás helyett edzeni, esetleg megjutalmazhatod magadat olyasvalamivel, ami nem kapcsolódik a pénzköltéshez. 

Gyakorold a tudatosságot

Mielőtt pénzt költenél, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  1.  „Valóban szükségem van erre a termékre?” 
  2. „Ez a kiadás közelebb visz, vagy éppen eltávolít a személyes, szakmai és pénzügyi céljaimtól?”
  3. „A költés összhangban van velem, az értékeimmel, az érzelmeimmel?”

Alkalmazd ezt a praktikát néhány hétig és minden alkalommal jegyezd fel, mit vettél észre magadon! Volt, hogy visszatetted a terméket a polcra? Esetleg megvetted és megbántad? Fontos, hogy tudatosítsd, mit érzel, és ez milyen összefüggésben áll a vásárlási szokásaiddal!

Tedd helyre az érzelmeidet!

Ahogy az már a cikk elején is szóba került, közvetlen összefüggés található a mentális és a pénzügyi egészség között. Azonnali kielégülést nyújtó társadalmunkban a vásárlás egyfajta „átmeneti fájdalomcsillapító”, főleg, amikor a mentális egészségünk nincs a helyén. A megoldás ebben az esetben nem a költési szokások újragondolása, hanem a gondolatok, érzelmek helyreigazítása. Nem biztos, hogy ez önállóan is működőképes lehet, előfordulhat, hogy terapeuta segítségére lesz szükséged ahhoz, hogy végül a tünetet, az impulzusvásárlást is orvosolni tudd.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!