Életmód / Táplálkozás

4 étel, amit profi szakácsok sosem kérnének az étteremben

4 étel, amit profi szakácsok sosem kérnének az étteremben

Természetesen vannak éttermek, amelyek maximális figyelmet fordítanak a higiéniára, a frissességre és az eredetiségre, és ezekben az alábbi ételek bármelyikét nyugodt szívvel rendelheted. A profi szakácsok ajánlása inkább az olyan helyzetekre vonatkozik, amikor még csak ismerkedsz egy hellyel, és szeretnéd biztosan tudni, hogy a rendelésed nem okoz majd csalódást.

Csirke

Ha az a típus vagy, aki 15 percenként locsolgatja a sült csirkéjét, akkor kicsi az esélye, hogy élvezni fogod azt a változatot, amit az étteremben eléd tesznek. „Szinte bármit megrendelek, amikor étteremben eszek, de csirkét soha, mert azt a legtöbb étteremben kiszárítják” – állítja Ryan Ososky, a modern amerikai konyhát képviselő The Hollywood Key vezető szakácsa Nyugat-Hollywoodban. Ososky nincs egyedül a csirke-ellenes álláspontjával. A szakácsok sok okból kerülik a csirkét, amikor étterembe mennek, többek között a túlzott ár és az eredetiség hiánya miatt.

rudisill/istockphoto.com

Nyers osztriga – hacsak nem érzed a sós víz illatát a levegőben

Mivel a legtöbb halpiac bezár a hétvégén, sok frissességért rajongó séf követi a „halat hétfőn nem!” szabályt. Amikor viszont az osztrigáról van szó, még ennél is szigorúbbak az elvárások.  Mark Nichols például, aki a csúcskategóriás vendéglátó-ipari szolgáltatás, a JC Catering tulajdonosa, nem megy nyers osztriga közelébe, ha azt az étteremtől 150 kilométernél messzebbről hozzák a konyhába. Szerinte ugyanis ha helytelenül kezelik és tárolják, a nyers osztriga megölhet. Márpedig egy ételmérgezés nem az a program, amivel az ember szeretné, ha egy éttermi randi végződne.

Tetiana_Chudovska/istockphoto.com

Nasi a bárpultról

Ugyan nem rendelésre kerülnek eléd, sok étterem kínál valamilyen ropogtatnivalót a bárpulton, amíg az asztalodra vártok. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: bármilyen éhes is vagy, és bármilyen jól is esne valami rágcsa az italod mellé, hacsak nem előtted bontották ki a zacskót, és öntötték a tálba a nasit, akkor valószínűleg már egy ideje ott áll, és többen is belenyúlhattak. Ez pedig még akkor sem különösen higiénikus, ha éppen nem egy világjárvány közepén vagyunk…

Roxiller/istockphoto.com

Napi ajánlat

Míg vannak éttermek, ahol a napi ajánlatot ténylegesen az alapján rakják össze, hogy a séf mit tudott frissen beszerezni a piacról, sajnos nem ritka az sem, hogy valami azért kerül fel a speciális kínálatba, mert egy összetevő hamarosan le fog járni. Ebben az esetben a konyhán szeretnének gyorsan megszabadulni tőle.

A profi szakácsok ezért azt vallják, ha arra gyanakszol, hogy az utóbbi eset szülte meg az ételt, mert például nem szezonális alapanyagból készül, kérdezd meg a pincért, hogy mit tud ajánlani, ami helyi termelőtől van vagy frissen készül. Ezekkel az ajánlatokkal mindig jobban jársz, mint egy akár hetek óta a hűtőben tartott alapanyagból készült fogással. Utóbbit valószínűleg csak azért talált ki a séf, hogy ne romoljon rá az étel.

Malkovstock/istockphoto.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást