Így most ki a plüssöket és puha játékokat

Így most ki a plüssöket és puha játékokat

Címlap / Otthon / Háztartás / Így most ki a plüssöket és puha játékokat

A plüssállatok és puha játékok rendszeres mosása nem csak higiéniai okból fontos, hanem azért is, mert így meg tudod növelni az élettartamukat. Ugyan a javasolt tisztítási módjuk eltérhet, a címkén mindent megtalálhatsz, akár kézzel, akár gépben mosható játékokról van szó. Mutatjuk, hogyan érdemes őket kimosni!

Milyen gyakran kell kimosni a játékokat?

Legalább havonta egyszer érdemes megszabadítani a játékokat a portól és a felületi szennyeződésektől. Ezt egy puha fogú kefével vagy a porszívó kárpittisztító tartozékával is elvégezheted.

Hogyan mosd ki őket?

Ha a címkéje szerint a játék mosógépben mosható, akkor szerencséd van, hiszen szebb lesz, mint új korában. Ebben az esetben kicsit portalanítsd a plüsst, ha szükséges, majd tedd egy mosózsákba. Kényes anyagokhoz való programon indítsd el, lehetőleg hidegebb vízben, a megszokott mosószerrel. Ha alapvetően nehezen kiszedhető foltok is találhatóak rajta, akkor érdemes ezeket előkezelned és úgy betenni a játékot a gépbe.

A rosszabb állapotban lévő plüssöket mosd ki kézzel. Ha sokat használt, esetleg itt-ott szakadt plüssről van szó, akkor ne tedd a mosógépbe, hanem tisztítsd ki kézzel. Érdemes kevés mosószert tenned egy lavór hideg vízbe és kicsit átlögybölnöd. Óvatosan nyomkodd át rajta a vizet, majd a csap alá tartva alaposan öblítsd ki.

Mi a teendő, ha szagtalanításra is szükség van?

Ebben az esetben önts szódabikarbónát egy zacskóba, zárd le és rázd össze alaposan. Miután kivetted a zacskóból, rázd ki kint is, vagy porszívózd át a kárpittisztító fejjel.

A további sérülések elkerülésének érdekében érdemes levegőn megszárítanod a játékot. Ehhez tekerd egy tiszta törölközőbe, hogy felitasd róla a nedvesség egy részét, majd fektesd le, vagy ha könnyű, akkor fel is csipeszelheted a szárítóra.

Ha végeztél a mosással, jöhet a kifésülés, amihez egy puha sörtéjű kefe lesz a legjobb eszköz. Ezzel puhábbá tudod varázsolni az anyagot.

ViktoriiaNovokhatska/istockphoto.com

További hasznos tippek a plüssök tisztításához:

  • Ha a plüss tömőanyaga már nem az igaz, egyszerűen ki tudod cserélni. Óvatosan bontsd meg a varrást egy kevésbé jól látható részen, szedd ki belőle a tölteléket, majd mosd ki a játékot. Ha megszáradt, akkor tölts bele poliészter párnatölteléket, majd néhány öltéssel varrd össze a lyukat. 
  • Érdemes a mosószereket egy kisebb ponton tesztelni használat előtt, hogy meglásd, hogyan reagál rá a plüss anyaga. A színes, vagy ruhába öltöztetett állatok esetében ez különösen fontos, hogy lásd, mennyire engedi a színét és hogyan reagál rá az anyag.
  • A plüssön lévő címkéket érdemes eltenned, hogy mindig tudd, mosható-e gépben, vagy csak kézzel szabad tisztítani.
  • Amennyiben beteg volt a gyermeked és a plüssével aludt, a betegséget követően érdemes mindenképp kimosnod a játékot.
  • Rendszeresen ellenőrizd a plüssök állapotát, hogy például van-e rajtuk laza gomb, vagy más dekoráció, ami nem túl szorosan van rögzítve a játékhoz.

Nyitókép: Nadya So/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!