8 párperces tipp stressz ellen

8 párperces tipp stressz ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 8 párperces tipp stressz ellen

Lazíts! Megérdemled, jót tesz neked, ráadásul kevesebb időt igényel, mint hinnéd! Nem muszáj wellness-hétvégére vagy többhetes jógatáborba menned azért, hogy rendbe hozd az elméd és az idegrendszered. Az „OMG”-től az om-ig olykor mindössze csupán negyedóra az út!

Figyelj a légzésedre!

Tarts öt perc szünetet, amikor csakis a légzésedre figyelsz! Ülj egyenesen, csukd be a szemed, a kezed pedig tedd a hasadra vagy a combodra. Lassan lélegezz be az orrodon, mintha a rekeszizmod alsó részébe szívnád a levegőt, majd pedig onnan ki a szádon keresztül.
Ezzel azonnal csökkentheted a pulzusod és a vérnyomásod. Ne akard tudatosan szabályozni a levegővétel nagyságát vagy hosszát, csak hagyd történni!

Légy jelen!

Bármilyen testhelyzetben lehetsz, akár sétálhatsz is közben. A lényeg, hogy öt percen át csak egyetlen cselekvésre vagy állapotrészletre fókuszálj!
Ha ülsz, akkor például a talpad helyzetére, ha pedig sétálsz, akkor arra, milyen érzés minden lépésnél hozzáérni a talajhoz. Ettől máris csökken a feszültség!

Mondd ki!

Nem muszáj mindent egyedül megoldanod, sőt! A barátaid és a családod segítenek – legalább azzal, hogy meghallgatnak telefonon vagy személyesen.
Akár egyetlen hívással gondoskodhatsz róla, hogy máris mérséklődjön a szervezetedben a stresszhormon szintje.

Fejleszd a testtudatod!

A technika rendszeres alkalmazásával azonnal érezheted, hogyan reagál a tested a stresszre. Sokszor ugyanis csak akkor veszel tudomást a feszültségről, ha már durva tünetet, például fejfájást okoz.
Feküdj le, vagy dőlj hátra a széken, s a lábujjaidtól felfelé haladva minden részedre szánj egy-két percet, hogy megállapítsd, hol érzed magad görcsösnek. A problémás területeket tudatosan lazítsd el!

Lazítsd el a vállad és a nyakad!

A megfeszített váll- és nyakizmok a stressz leggyakoribb jelei, noha gyakran csak fájdalomérzet jelentkezésekor értesülsz róluk.
Helyezz melegítőpalackot az érintett részre tíz percre, csukd be a szemed, és izomról izomra lazítsd el az arcod, a nyakad, a vállad, a mellkasod és a hátad! Utána egy teniszlabdával vagy görgős masszírozóval végigfuthatsz ezeken a területeken.

Kacagj!

Egy igazi, szívből jövő nevetés nemcsak a hangulatodat javítja, hanem még a kortizolszintedet is csökkenti.
Ezzel párhuzamosan zöld utat ad az endorfintermelésnek, magyarán a stresszhormonokat boldogsághormonok váltják fel a szervezetedben. Keress egy vicces videót a neten, vagy csörögj rá a mindig poénos barátnődre!

Mozdulj!

Nem muszáj futnod ahhoz, hogy átéld az atléták eufóriájaként ismert érzést. Bármilyen gyakorlat segít a depressziós és szorongásos tünetek enyhítésében, hiszen hozzájárul az agy kémiai egyensúlyának helyreállításához.
A séta vagy a jóga is ilyen. Szuper, ha nyújtással kiegészíted!

Adj hálát!

Vezess hálanaplót, amiben azokat a dolgokat rögzíted, amelyekért hálás lehetsz a sorsnak. Sose veszítsd szem előtt, mennyi jó történik veled nap mint nap – ennek segítségével könnyebb lesz átvészelni a rosszat. (Jó és rossz egyébként nincs is, hiszen nem az számít, ami történik, hanem maga a megélés.)
Fontos, hogy ha valamilyen oknál fogva még mindezekkel sem tudsz nyugalomra lelni, bátran kérd szakértő segítségét!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást