3 párkapcsolati válság, amit a legtöbben megtapasztalnak – így tudod átvészelni

3 párkapcsolati válság, amit a legtöbben megtapasztalnak – így tudod átvészelni

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 3 párkapcsolati válság, amit a legtöbben megtapasztalnak – így tudod átvészelni

Egy kapcsolat hullámhegyein és -völgyein lavírozva sokszor tűnhet úgy, hogy nem érdemes bele több energiát fektetni, ám a legtöbb kapcsolati krízis átvészelhető kellő empátiával és türelemmel – az alábbiakban ehhez igyekszünk egy kis iránymutatást adni.

Megcsalás

A megcsalás egy olyan konkrét jelenség, amellyel kapcsolatban sokan jelentik ki kategorikusan, hogy amennyiben megtörténik, az mindenképpen szakításhoz, váláshoz vezet. Ennek ellenére azt látni, hogy éles helyzetben ritkán történik meg a tényleges vagy végleges szakítás a félrelépés miatt, persze általában válságba kerül a kapcsolat.

Ha csak nem notórius félrelépőről van szó, a megcsalás egy tünet, és ha helyre szeretnétek hozni a dolgokat, akkor a másik hibáztatása helyett a mélyebb okok feltárásával kell kezdeni a munkát.

Persze, ez nem egyszerű, sok türelmet, önismeretet igényel, nem beszélve a bizalomról, amelyet alapjaiban ingat meg, ha kiderül, hogy a másik félrekacsintott. Másrészről a megcsaló félnek sem könnyű szembenéznie saját gyarlóságával és a fájdalommal, amit a másiknak okozott. Bármelyik szerepben találod is magad, elsőként azt kell a pároddal eldöntenetek, hogy valóban adtok-e még egy esélyt magatoknak. Ha azt érzitek, hogy ketten kevesek vagytok a megoldáshoz, forduljatok szakemberhez, aki révén olyan perspektívából láthatjátok a dolgokat, ami segíthet új alapokra helyezni és megszilárdítani a kapcsolatot.

3 párkapcsolati válság, amit a legtöbben megtapasztalnak – így tudod átvészelniKép forrása: nd3000/depositphotos.com

Eltávolodás

Egy hosszú távú kapcsolatban nagyon sok oka lehet annak, hogy a felek – vagy legalább egyikük – úgy érzik, eltávolodtak egymástól.

A mindennapi stressz, a sok munka vagy éppen a gyerek születése mind olyan tényezők, amelyek közrejátszhatnak az elhidegülésben, ami akár hosszú éveken át is eltarthat, ha a pár tagjai megszokják, vagy egyszerűen nem vesznek róla tudomást.

Ennél gyakoribb azonban, hogy az egyik fél hangsúlyosabban éli meg a kapcsolat kiüresedését, elhanyagolva, mellőzve érzi magát – és innen akár egyenes út vezethet az előzőekben bemutatott krízishez, vagyis a megcsaláshoz. Ennél azonban sokkal célravezetőbb, építőbb jellegű, ha felismerve a problémát őszintén elmondod, mit érzel, és közösen próbáltok megoldást találni. A kettesben töltött programok, új közös hobbik kipróbálása sokat segíthetnek abban, hogy visszataláljatok egymáshoz, de az is jó ötlet, ha felidézitek, annak idején milyen tulajdonságokat szerettetek meg a másikban, és tudatosan újra ezekre koncentráltok.

Szeretethiány

Egyes szemléletek szerint mindenkinek megvan a saját szeretetnyelve, amit persze nem mindig olyan egyszerű felfedezni. Bár egy kapcsolat elején általában mindenki a jobbik arcát mutatja, és a pozitív érzelmek kifejezése is hangsúlyosabb, az idő múlásával egyre inkább kiéleződhet, ha az egyik félnek nagyobb igénye van a szeretet meglétének folyamatos biztosítására. Ez egy igen komplikált helyzet, hiszen ha erőltetjük, az általában épp ellenkező hatást vált ki.

Ha te is úgy érzed, a párod nem képes az igényeidnek megfelelően kimutatni érzelmeit, amellett, hogy megértő vagy vele és nem vádaskodsz, találd meg az ő szeretetnyelvét, és biztosíts neki teret, hogy úgy fejezze ki az érzelmeit, ahogy neki jólesik.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!