Elvált szülők gyermeke vagy? Így hat a párkapcsolatodra

Elvált szülők gyermeke vagy? Így hat a párkapcsolatodra

Címlap / Szerelem / Elvált szülők gyermeke vagy? Így hat a párkapcsolatodra

Nagyon nehéz gyermekként végignézni azt, ahogy a szülők állandóan vitatkoznak, ingerülten beszélnek egymással, vagy olyannyira összevesznek, hogy meg sem szólítják egymást napokig. A válás pedig ugyancsak fájdalmas időszak egy gyereknek, akiben ilyenkor rengeteg érzés kavarog. De vajon miképp hat ez a későbbi párkapcsolataikra?

Egy gyerek számára különösen nehéz időszak az, amikor a szülei elválnak. Ő az, aki végignézni, ahogy eltűnik az egymás iránti szeretetük, ahogy megszegik a házassági fogadalmaikat, és külön költöznek egymástól. Az élete teljesen átalakul, hiszen innentől kezdve oda-vissza utazgat két szülő és két háztartás között, ezt pedig nagyon nehéz megszoknia. Egy kisgyermek ilyenkor nagyon szeretne közelebb kerülni a családjához, hiszen folyamatosan úgy érzi, hogy eltávolodik a megszokott életétől. Az egyik szülője már nem lakik vele, más dolgokkal foglalkozik, és ritkábban látja őt, míg akinél lakik, a válás miatt kevesebbet tud foglalkozni vele.

Egy tinédzser megint másképp éli meg ezt a szakaszt. Mivel a kamaszkor egyébként is egy nehezebb időszak, számára a válás erre még inkább rátesz egy lapáttal.

Agresszívabbá válik, elutasító lesz, és úgy érzi, a szülei csalódást okoztak neki. Emiatt erőteljes lázadó stílust vehet fel, hazudni kezd, a jegyei romlanak, és azt gondolja, csakis saját magára számíthat; hiszen azt látja, hogy a szülők még a fogadalmukat sem tudták tartani.

A szerelmi életedre is hatással van

Ez a nehéz időszak pedig a felnőtt életükre is jelentős kihatással van. Egy finn kutatás során a szakértők olyan 16 éves fiatalokat kérdeztek meg különféle témákban, akiknek elváltak a szüleik. 16 évvel később ismét felkeresték őket. Ez lehetőséget adott nekik arra, hogy tiniként és felnőttként is belelássanak egy kicsit azok gondolkodásmódjába, akiknek a szülei külön életet éltek.

Az eredmények pedig meglepő dolgot bizonyítottak!

A statisztikák szerint azok a gyermekek, akiknek a szülei elváltak, hasonló életutat jártak be, vagy egyáltalán nem is házasodtak meg.

Azonban érdekes volt megfigyelni, hogy ez leginkább csak a nőkre volt igaz, a férfiakra nem volt ilyesfajta negatív hatással a szülők válása. A nők esetében viszont a későbbiekben gyakoribbak voltak a boldogtalan párkapcsolatok, sőt, nehezebben alakítottak ki intimitást egy másik féllel.

olia danilevich/pexels.com

Vajon mi ennek az oka?

A kutatók is elgondolkodtak azon, vajon mi az oka annak, hogy a férfiakra nem volt negatív hatással a válás, míg a nőkre igen. Véleményük szerint előfordulhat, hogy mivel a lányok az édesanyjukkal maradtak, többször is látták, milyen rossz passzban van a különélés miatt az anyukájuk. Az is meglehet, hogy nem volt erős apafigura a házban. Így a lányok szemében nem volt megfelelő példakép, aki megmutathatta volna, hogy léteznek még rendes férfiak. Azonban a kutatás szerencsére nem csak negatívumokra mutatott rá!

Az eredményeik szerint azokban a családokban, ahol a válás után az anya és lánya között erős kapocs alakult ki, mindez nagyon pozitívan hatott az életükre. A nők a későbbiekben sokkal magabiztosabbak lettek, és nem volt gondjuk a párkapcsolatok kialakításával sem!

Ez azt jelenti, hogy a gyermekek tényleg a szüleiktől tanulnak. Vagyis még mindig van lehetőség arra, hogy a végén az elvált szülők gyermeke számára jól alakuljanak a dolgok. Az egyetlen fontos dolog, hogy ilyenkor nem szabad véletlenül sem azt éreztetni vele, hogy egyedül van. A legjobb, ha azt látja, hogy továbbra is ugyanúgy szeretik őt a szülei, akik bár elváltak egymástól, de mégsem viselkednek ellenségesen.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!