A lezárások óta több az étkezési zavarral küzdő – Mit is jelent ez?

A lezárások óta több az étkezési zavarral küzdő – Mit is jelent ez?

Címlap / Életmód / Egészség / A lezárások óta több az étkezési zavarral küzdő – Mit is jelent ez?

Egyre több mindent tudunk meg a lassan egy éve tartó lezárások következményeiről – a hónapokon át húzódó karantén lelkileg is rányomta a bélyegét az emberekre, ez egy friss tanulmányból is nagyon jól látszik. A lezárások óta ugyanis egy kutatás szerint több az étkezési zavarral küzdő, vagy legalábbis azok tüneteit mutató személy, mint előtte.

A hónapokig tartó lezárások alatt azok, akik tényleg komolyan vették a karantént, védve voltak a koronavírus ellen – csakhogy más, jobbára mentális problémák ugyanúgy bekúsztak a mindennapjaikba, és nehezítették meg azokat.

Az Anglia Ruskin Egyetem kutatása szerint például a lezárások alatt megszaporodtak az étkezési zavarokkal összefüggő tünetek. Nem lehet kimondani egyértelműen, hogy az étkezési zavarok is, hiszen diagnózisok lényegesen kevesebbszer születtek szintén a lezárások miatt. Az egyetem kutatása a tünetek növekedését mutatja.

A szakértők 2020 nyarán töltettek ki egy kérdőívet 319 helyi, egészségesen élő emberek között, akiknek az átlagéletkora 37 volt. Rákérdeztek az evéssel kapcsolatos attitűdjükre is. Olyan kérdések hangzottak el, mint hogy mennyire félnek a túlsúlytól a válaszadók, érzik-e úgy, hogy hányniuk kell evés után, illetve hogy éreznek-e bűntudatot evés után.

Gyakoribbak az evészavarok
Motortion/istockphoto.com

A kérdőívek elemzése után összevetették őket a 2019-ben készült, ugyanilyen kutatással, és megállapították, hogy a 2020-as eredmények sokkal magasabbak voltak.

Ez azt jelenti, hogy megnőtt az étkezési problémákkal küzdők száma. Gyakoribb lehet a lezárások óta például a bulimia vagy az anorexia.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»