Az arany szín pszichológiája a lakásban – Hogyan dekorálj vele?

Az arany szín pszichológiája a lakásban – Hogyan dekorálj vele?

Címlap / Otthon / Dekor / Az arany szín pszichológiája a lakásban – Hogyan dekorálj vele?

Terápiás hatás, színpszichológia

Ha az aranyról beszélünk, az izzó napra gondolunk elsőként, amely melegít, csillog, s betölt. A megvilágosodást, az érzelmi és spirituális gazdagságot, az elmélyült önismeretet társítjuk hozzá, amit csak nagy nehézségek árán lehet megszerezni – elég, ha az arany Szent Grálra gondolunk, vagy az aranytojást tojó tyúkra, a mesés aranyalmára, vagy a szintén a bőséget jelképező aranyhalra.

Ez a fémes árnyalat erősíti az inspirációt, és segít a félelem, a bizonytalanság leküzdésében, valamint a pénzzel, az anyagiakkal kapcsolatos boldogtalanság ellen is.

Az arany a lakberendezésben

istockphoto

Talán emiatt sem véletlen, hogy mindig is hódított, s újra hódít napjainkban is. Hol az otthonos melegségét, hol a metálos hűvösségét szeretjük. Számos stílusban elfér, de a glamour, a csillogást nem nélkülöző art-deco, és antikolt formájában a mediterrán környezet különösen kedveli.

istockphoto

Feltűnhet minimál közegben is, ahol a fényűzése lehet az adott enteriőr fő jellegzetessége, mivel egyértelműen luxust, eleganciát és pompát is közvetít. Otthonainkban a fehér, a fekete és a szürke színek mellett remekül mutat, de meglepő hatást érhetünk el, ha a menta, vagy a rózsaszín árnyalatokkal házasítjuk össze.

istockphoto

Persze nem meglepő, hogy inkább kiegészítőkben tűnik fel az arany otthonainkban, ha azonban az arany falra történő festésével próbálkoznánk, készüljünk fel, hogy az ecset vonásait nem tudjuk eltüntetni, sőt, az arany csillogásának köszönhetően a fény még ki is emeli azt, ezért érdemes antikolt módon felvinni. A hatás egyedülálló lesz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást