Az ősi vonzerő 3 összetevője, ami benned is megvan

Az ősi vonzerő 3 összetevője, ami benned is megvan

Címlap / Életmód / Lélek / Az ősi vonzerő 3 összetevője, ami benned is megvan

Megrázó kísérlet zajlott a negyvenes években, amelynek alanyai újszülött csecsemők voltak. A babákat ellátták, etették, de semmilyen testi érintésben nem volt részük, nem figyeltek rájuk, nem kaptak még egy mosolyt sem. Négy hónap után kellett leállítani a kísérletet, mert a csecsemők fele maghalt, noha semmilyen egészségügyi okuk nem volt rá. Ezzel a végtelenül szomorú, de rendkívül tanulságos történettel kezdi TED előadását Békési Brigitta, aki Beautyrobic edzésforma megalapítója.

Az előadás szerencsére nem a múlt században lezajlott megdöbbentő, ma már minimum börtönbüntetést érő kísérletekről szól. Ellenkezőleg: egy pozitív, építő jellegű kutatás eredményéről számol be, amely azt az ősi vonzerőt hozza előtérbe, amely inspirálóvá, szórakoztatóvá teszi az embert. Ez a vonzerő mindenkiben ott rejlik és komoly károkat okoz, ha hagyjuk elbújni, háttérbe szorulni.

A vonzerő nem csak a párkapcsolatunkra hat, hanem az egész életünkre. A karrierünkre, a szociális hálónkra, az önmagunkkal való kapcsolatunkra. Sokan nem ismerik be, de a vonzerő nem egyszemélyes játék, mert nem rólunk szól, hanem arról, hogy mi mit váltunk ki a másik emberből. Azaz a másik emberről szól, arról, hogy ő mit gondol rólunk – fejti ki Békési Brigitta.

A szakember könyvet is írt a témában, és az anyaggyűjtés közben jött rá, hogy van három olyan alapvető szempont, ami meghatározza a vonzerőt. 

Vadymvdrobot/depositphotos.com

Értő figyelem

Ha jobban belegondolsz, ki az, akivel szívesebben beszélgetsz? Azzal, aki megkérdezi, hogy vagy, mi újság a családoddal, a munkáddal, mik a terveid a jövőre nézve vagy azzal, aki alig várja, hogy elmesélje, mi történt vele, amióta nem találkoztatok, de egy szóval sem kérdez rólad? Az első típusba tartozó mellett azt érzed, hogy fontos vagy, számít a véleményed, fontosak az érzéseid. A második típus azt hozza ki belőled, hogy nem számítasz igazán, ettől értéktelennek érezheted magad. 

A vonzalom egyik alapvető készsége, hogy figyelünk a másik emberre. 

Ezt lehet gyakorolni, Békési Brigitta a következő módszert javasolja: napközben, amikor egyszerre több dolog történik körülötted, próbálj meg egyetlen dologra fókuszálni, minél tovább. Majd, amikor legközelebb találkozol egy emberrel, akkor ugyanezt tedd: próbálj meg csak rá koncentrálni és mindenki mást kizárni. 

Kedvesség

Elcsépelt fogalomnak tűnik, de a szakember kutatásából egyértelműen kiderül, hogy a párválasztásban kiemelt szerepe van a belülről jövő kedvességnek. A mesterkélt mosolyt azonban rögtön észrevesszük, így azzal nem érdemes próbálkozni.

Ha valaki képes belülről jövő kedvességet sugározni, akkor ő az, akivel beszélgetés után úgy érzed, hű, de jó volt a társaságában. 

Ebben az a nehézség, hogy a belső kedvesség alapja önmagunk szeretete. Ha az összes hibánkkal együtt is képesek vagyunk szeretni önmagunkat, akkor tudunk kifelé is szeretet, kedvességet sugározni. Aki egész nap negatív, kritizálja az életét, a politikát, a kollégákat, az eladót a boltban, az valójában saját magát is folyton kritizálja. Borzasztó rossz szokás ez, de a jó hír, hogy lehet rajta változtatni. 

Vadymvdrobot/depositphotos.com

Pozitív benyomás

A vonzerő három összetevője közül a harmadik az igazi aduász: meg kell tanulnod pozitív benyomást kelteni a többi emberben. Békési Brigitta szerint ezt legegyszerűbben inspirálással érhetjük el. De nem csak azzal, hogy minket inspirál valaki, hanem azzal is, hogy mi inspirálunk másokat. 

Egy izgalmas kísérlet bebizonyította, hogy mindennél jobban értékeljük, ha valaki ellentétes véleményen van egy bizonyos témával kapcsolatban, de amikor meghallgatja az érveinket, hajlandó megváltoztatni a véleményét és egyet érteni velünk. Ettől úgy érezzük, hogy inspiráljuk a beszélgetőpartnert, amely furcsa módon azonnal vonzóvá teszi számunkra a másik embert. 

Az emberek a döntéseiket soha nem racionálisan hozzák meg, hanem érzelmi alapon. Közben nem azt nézzük, hogy a másik mit mond, hanem azt, hogy hogyan teszi ezt. Ha merünk őszintén és szenvedélyesen önmagunk lenni, akkor tudunk igazán inspirálni másokat. És az emberek nem fogják tudni megmagyarázni, hogy miért, csak azt fogják érezni, hogy te valahogy más vagy, mert veled jó beszélgetni, jó együtt lenni.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!