A jó önéletrajz belépő a sikeres interjúra

A jó önéletrajz belépő a sikeres interjúra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A jó önéletrajz belépő a sikeres interjúra

Önéletrajzunk az első szűrő, amin keresztül a leendő munkáltató megítél bennünket. Ne sajnáljuk ezért az időt rá, készítsük el igényesen és pontosan. Higgyük el, meg fog térülni a ráfordított idő.

Önéletrajz szerkesztése

Az önéletrajz mindig legyen átlátható, ezért használjuk mindig az amerikai verziót. Ne szerepeljenek benne felesleges adatok és lehetőleg ne fogalmazzunk egész mondatokban.
Ha címszavakat írunk, bemutatkozásunk könnyen áttekinthető lesz, így következetesnek és logikus gondolkodásúnak tűnünk majd.

Terjedelem

Az önéletrajz ideális terjedelme 1-2 oldal. Ha kevés a munkatapasztalatunk, akkor bőven elég lesz 1 oldal, nem kell felesleges információkkal nagyobb helyet elfoglalni.
Ha kell, a megfelelő betűtípus vagy betűméret használatával módosíthatjuk a terjedelmet – természetesen csak az ésszerűség határain belül.

Személyes adatok

Szükségtelen az összes adatunkat felsorolni, hiszen a munkáltató számára a név, elérhetőség és a kor számít igazán. Ha emellett bármi mást is tudni szeretnének, azt megkérdezik majd az interjún.
Ezeken kívül csak olyan adatokat érdemes feltüntetni, ami fontos lehet: ilyen például a külföldi állampolgárság.

Dátumok

A korábbi munkahelyek feltüntetésekor írjunk pontos dátumokat. Ne csak az évet, de a hónapot is tüntessük fel, így egyértelműbb lesz, hogy hol mennyit dolgoztunk pontosan.
A túl rövid munkahelyeket nem kell feltüntetni, ha nem kapcsolódnak a most megpályázotthoz, de készüljünk fel arra, hogy az interjún rákérdezhetnek a kihagyásokra.

Munkatapasztalat

A munkahelyeink felsorolását mindig kezdjük a legfrissebbel és tüntessük fel, ha az jelenleg is folyamatban van. A munkaviszony dátumain túl írjuk le a pozíciónkat és néhány címszóval mutassuk be az elvégzett feladatokat.
Érdemes azokkal kezdeni, amelyek a megpályázandó munkahelyen is a feladatok között szerepelnek a kiírás alapján.

Iskolák

Felsőfokú végzettségnél tüntessük fel a diploma dátumát, az intézményt és a szakot, valamint a végzettség pontos nevét, ami a diplománkban is szerepel.
A középfokú végzettségnél tüntessük fel az érettségi évét, az intézmény nevét, és ha volt specializáció, azt is. Tanfolyamokat is beírhatunk, különösen ha csatlakozik az álláshoz.

Nyelvtudás

A nyelvtudásnak általában az aktuális szintjét érdemes feltüntetni. Hiába szereztünk nyelvvizsgát 10 éve, ha azóta nem használtuk a nyelvet, akkor jobban járunk, ha inkább beírjuk a valóságot.
Vagyis a nyelvvizsga éve és szintje mellé tüntessük fel, hogy jelenleg milyen szinten vagyunk az adott nyelvben.

Tulajdonságok

A kiírásokban általában közölnek személyes tulajdonságokat is az elvárások között, amelyeket a munkaadó elengedhetetlennek tart az állás sikeres betöltéséhez.
Ha rendelkezünk ezekkel, akkor feltétlenül tüntessük fel őket a tulajdonságok között. Készüljünk fel konkrét példákkal is, amikor ezeknek a tulajdonságoknak hasznát is vettük.

Ellenőrzés

Mindenképpen mutassuk meg valakinek az elkészült önéletrajzunkat. Ez lehet egy szakértő, vagy egy olyan ember is, akinek megbízunk a véleményében.
Kérjünk visszajelzést arról is, hogy a dokumentum mennyire átlátható és jó benyomást keltő. Vessük össze más önéletrajzokkal is, a formázást nyugodtan másolhatjuk másokról.

Fotó

Ha az állás kiírásában fényképpel ellátott önéletrajzot kérnek, akkor ezt semmiképpen se mulasszuk el hozzátenni. Válasszunk egy igazolványkép típusút, és illesszük a jobb felső sarokba.
Ne használjunk túl mosolygós vagy túl komor képet, és feltétlenül tartózkodjunk az egész alakos megoldásoktól is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást