Nem is olyan egyszerű! – Ilyen az egészséges és biztonságos grillezés

Nem is olyan egyszerű! – Ilyen az egészséges és biztonságos grillezés

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nem is olyan egyszerű! – Ilyen az egészséges és biztonságos grillezés

Nincs nyár a finom faszénen sült húsok, zöldségek nélkül, a hozzá illő jeges sangriával és koktélokkal, igaz? Olvasd el tippjeinket, hogy minél profibb és egészségesebb grillpartin láthasd vendégül a barátaidat!

Nem gyorsbüfé

Ugye te is szeretnéd, ha a vendégeidnek nagy gonddal készített fogások a lehető legfinomabbak lennének?

Akkor jobb, ha tudod, hogy a hússütéshez idő kell!

„Szánj elég időt a sütés előkészítésére, a parázsnak idő kell, és nem jó ha nagyon füstöl vagy csak a vegyszerszagot lehet érezni a benzintől. A bepácolt húst időben vedd ki a hűtőből, akkor lesz a legfinomabb, ha szoba hőmérsékletűre melegszik!” – tanácsolja Borda Attila egy többszörös díjnyertes séf.

Sütés után pedig öt-hat percig pihentesd a húst, hogy a leve bent maradjon, szaftos legyen.

Amíg hűl a hús, legalább előveheted a hűtőből az önteteket, szószokat, salátákat, tálalhatod a köreteket, zöldségeket.

A zsírnak annyi

Persze a szaftos zsíros húsok, steakek ínycsiklandók és a jó fűszeres grill kolbászok is isteniek, de ilyen melegben jobb könnyű, sovány húsokat választani, például lebőrözött csirkét, pulykát, halakat – ajánlja a séf.

Ha mégsem tudsz lemondani a vörös húsról, akkor válassz hátszínt a grillezéshez.

A profi szakácsok száraz pácot használnak bedörzsöléshez és utána még olajjal is átmasszírozzák a húst!

Zöldségkülönlegességek

A legtöbb zöldségnek nagyon jót tesz, ha nem a szokásos módon, hanem parázs fölött készíted el őket.

A főtt kukoricát is meg lehet picit pirítani, sós vajjal megkenni.

A szokásos köreteken kívül (krumpli, padlizsán, cukkini, hagyma, paradicsom) pedig kipróbálhatod a spárgát, gombaféléket is!

Bátran pácold be őket, a végén pedig olvassz rájuk egy kis sajtot! Mennyei lesz!

A fekete csak ruhán örök divat

Nem is finom, de káros is a feketére égett hús.

Az úgynevezett karcinogének (fekete pörzsanyagok) rákkeltőek, tehát ne magas hőmérsékleten vagy nyílt lángon süsd a húst, hanem alacsonyabb hőmérsékleten és lassan

„Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről.

Ha mégis megégetnénk az ételeket és elszenesednének, fájó szívvel ugyan, de az egészségünk érdekében váljunk meg tőlük!

Jobb azonban az odafigyelés és a megelőzés. Ügyeljünk az előbbiekre, valamint itassuk fel a húsokból kisült zsírt, ami egyébként a parázsra csöpöghetne, fellobbanó lángot okozva” – tanácsolja Bordás Attila.

Desszert a rácson

Ha desszertnek is egészséges verziót szeretnél feltálalni, akkor a friss gyümölcsöket is tedd a rácsra!

Előtte persze „bepácolhatod” őket mézbe, vagy akár egy pici chilibe is, hogy még pikánsabb legyen az összhatás.

Arra azért figyelj, hogy a rácstól valószínűleg húsíze lesz, szóval vagy takard le alufóliával vagy egy tiszta rácsra tedd a gyümölcsöket.

A meleg sült finomság mellé tegyél vanília fagyit vagy tejszínhabot – egyszerű és isteni desszert.

Ugye máris éhes lettél?

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!