Olívaolaj, a mediterrán kincs

Olívaolaj, a mediterrán kincs

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Olívaolaj, a mediterrán kincs

A folyékony aranynak is nevezett olívaolaj rendkívül egészséges. Tudd meg te is, hogy miket rejt magában a mediterrán országok csodája!

Hogyan készül?

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, kellemes illatú és ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. A mediterrán országok népszerű olaja, napjainkban Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készül a legtöbb olívaolaj.

Az olívaolajnak többféle fajtája létezik. A legjobb minőségű és legegészségesebb fajta az extra szűz, ami nem alkalmas sütéshez, mert káros anyagok, úgynevezett szabadgyökök szabadulnak fel benne. Ez a típus saláták ízesítésére használható. Gondosan válogatott bogyókból készítik, amelyeket a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolnak.

Ezután az olajbogyókat megmossák, majd mechanikus módon préselik. A kapott pasztát kíméletesen gyúrják, ülepítik és centrifugálják. Az így keletkező extra szűz olajat tárolás után szűrik és palackozzák. Az előállítása során semmilyen tartósítószert és adalékanyagot nem alkalmaznak, így megőrzi eredeti vitamintartalmát és zamatát, ami segít kiküszöbölni az egészségkárosító tényezőket. A szűz olívaolaj közvetlenül olívabogyókból, kizárólag mechanikai sajtolással előállított fajta. Minősége gyengébb az extra szűzénél, savtartalma is magasabb. 

Minőség tekintetében a kommersz olívaolajak állnak a lista legalján. Ezek a fajták a szűz olajok sajtolása során keletkező maradványokból készülnek, amiket oldószerrel nyernek ki a visszamaradó olívapogácsából. Először finomítják, hogy a savassága csökkenjen, majd 1% szűz vagy extra szűz olajjal keverik. Jó tudni, hogy ennek a típusnak vajmi kevés köze van az igazi olívaolajhoz és rossz hatással van az egészségre is, így érdemes kerülni a használatát. 

Miért egészséges?

Az olívaolaj az emberi szervezet számára fontos esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. Tele van természetes antioxidánsokkal is, A-, D,- E-vitaminnal és béta-karotinnal. Polifenol és tokoferol tartalma izomsejterősítő hatása révén jó hatású reumás izületi gyulladások esetén. Könnyen emészthető és csökkenti a gyomorsavat. D-vitamintartalma révén segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin pedig a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van jó hatással.

Az olívaolaj egyik legnagyobb egészségre gyakorolt pozitív hatása, hogy értékes telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően jelentősen csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis fogyasztása véd az érelmeszesedés ellen. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő, valamint értágító hatással is rendelkezik. 

Az olívaolaj nemcsak belsőleg fogyasztva,hanem külsőleg alkalmazva is egészséges. A hajat csillogóvá és selymessé, a körmöket pedig erőssé és ellenállóvá teszi. Ha szeretnénk élni az olaj ezen tulajdonságával, akkor rendszeresen kenjünk a hajunkra olívaolajból készült pakolást, a körmeinket pedig áztassuk egy kis olívaolajba.

Hogyan tároljuk?

Hűvös, száraz helyen tároljuk és ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Ügyeljünk arra, hogy a felbontott olajat jól zárjuk vissza, mert különben romlásnak indulhat. A levegő, a hő és a fény felgyorsítják ezt a folyamatot. Éppen ezért érdemes sötétített üvegben tárolni az olajat. Hűtöszekrénybe semmiképpen ne tegyük, mert megdermed és felbontás után 1-2 hónapon belül használjuk fel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást