Egyre népszerűbbek a konténerházak: de itthon is alternatíva lehet?

Egyre népszerűbbek a konténerházak: de itthon is alternatíva lehet?

Címlap / Otthon / Dekor / Egyre népszerűbbek a konténerházak: de itthon is alternatíva lehet? / 2. oldal

Lehet benne élni, de tudni fogod, hogy ez egy konténer

A konténerházak alapvetően olyanok, mint a legó elemei, ugyanakkor nagyon jól egyénre is szabhatóak. Magad döntheted el például az ablakok helyét, méretét és számát, bár érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a változtatások nagy mértékben befolyásolják a végső árat.

A fém szerkezet miatt a szigetelés kulcsfontosságú, és az alapozásra, valamint az alap szigetelésére is külön figyelmet kell fordítanod. Ennek hiányában a konténer alja a közepénél besüllyedhet, vagy „dönghet” az egész lakás a lépteid alatt.

Ha tehát a kulcs az egyszerűség, a konténerekből pillanatok alatt menedéket alakíthatsz ki, szinte bárhol. Ha azonban nem szeretnéd minden itt töltött percben érezni, hogy egy konténerben vagy, akkor azért érdemes pénzt, időt és főleg tervezést szánni a konténerház kialakítására, amiben egy profi kivitelező segítségedre lehet. Konténerházak tervezésével és építésével foglalkozó cégek egyébként már itthon is léteznek.

A jogszabályokat itt is be kell tartani!

Noha egy konténer lerakása gyakorlatilag nem építkezés, mégis érdemes tájékozódni a helyi illetékes hatóságoknál arról, hogy szükséged van-e valamilyen engedélyre, hiszen a jogszabályok akár településenként is eltérhetnek.

Nagy a valószínűsége, hogy ha nyári konyhának, hobbiháznak vagy nyaralónak akarod használni a konténerházadat, akkor arra könnyebben kapsz engedélyt. Egy lakóingatlan építése azonban már szigorúbb feltételekhez kötött. Vannak kritériumok, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni, és nem biztos, hogy ezt egy konténerház teljesíteni tudja – például a megfelelő szigetelés után is maradnia kell 2,5 méteres belmagasságnak legalább.

Értelemszerűen egy ilyen ingatlan építéséhez hitelt kapni is sokkal nehezebb – ha egyáltalán lehetséges – vagyis, mielőtt azon kezdenél gondolkodni, hogy életvitelszerűen egy konténerházba költözöl, mindenképpen érdemes a helyi hatóságokkal és – ha tervezed igénybe venni a segítségüket – egy pénzintézettel konzultálni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást