Hüvelyesek
A sokak által alábecsült hüvelyeseket nem győzik dicsérni a legújabb kutatások – vannak olyan felmérések, amik egyenesen csodaszerként emlegetik őket. Hazánkban elsősorban a paleo diéta miatt van rossz híre ezeknek a fantasztikus zöldségeknek, pedig a legfrissebb ajánlások, például az Amerikai Dietétikai Szövetség idén megjelent, tudományosan megalapozott javaslata szerint minden nap fogyasztanunk kéne ezekből a változatos növényekből.
Jótékony tulajdonságaikat nehéz is felsorolni, ami a cikk szempontjából érdekes, az a magas fehérje- és rosttartalmuk. Tény és való, a hüvelyesek nem tartoznak a legalacsonyabb szénhidráttartalmú alapanyagok közé, márpedig vacsorára nem igazán érdemes ebből a makró anyagból sokat bevinnünk a szervezetünkbe – sőt, az a legjobb, ha a reggelitől kezdve, szép lassan csökkentjük a mértékét.
Nem kell ugyanakkor félni a szénhidráttól este sem, mert általában ezzel rúgja fel a többség a kitartó diétáját: én legalábbis rendszeresen elfogyasztottam a szénhidrátcsökkentett salátámat vacsorára, utána pedig elalvás előtt már korgott a nyomrom valami gyors energiát biztosító finomság után. Nos, ezt a hibát tökéletesen kiküszöbölheted akkor, ha valamilyen hüvelyes zöldséget választasz vacsorára.
Az egyik legmagasabb fehérjetartalmú hüvelyes a lencse, és kifejezetten alakbarát finomság: 100 gramm főtt lencse csak 116 kalória, 12 gramm szénhidrát és 9 gramm fehérje.
Ki kell emelnünk azt is, hogy ez a mennyiség 7,9 gramm rostot tartalmaz, ami jelentősen csökkenti a vacsorád felszívódási idejét, tehát sokkal tovább őrizheted a jóllakottság érzetet. A rost felelős azért is, hogy ne ugorjon meg hirtelen a vércukorszinted, és hogy az éjszaka folyamán alaposan felpörögjön az emésztésed.
És hogyan fogyaszthatod a hüvelyeseket este? A legegyszerűbb, ha a főtt változatokat rászórod a salátádra (legjobb a roppanós beluga lencse), de készíthetsz belőlük izgalmas szendvicskrémeket (például babkrém), mártogatósokat a zöldségekhez (például hummusz). Ha vacsorára főtt ételt eszel, akkor jöhetnek a levesek, főzelékek és persze a zöldségfasírtok – próbáld ezeket mindig zsiradék hozzáadása nélkül elkészíteni, különösen, ha diétázol!
Jótékony tulajdonságaikat nehéz is felsorolni, ami a cikk szempontjából érdekes, az a magas fehérje- és rosttartalmuk. Tény és való, a hüvelyesek nem tartoznak a legalacsonyabb szénhidráttartalmú alapanyagok közé, márpedig vacsorára nem igazán érdemes ebből a makró anyagból sokat bevinnünk a szervezetünkbe – sőt, az a legjobb, ha a reggelitől kezdve, szép lassan csökkentjük a mértékét.
Nem kell ugyanakkor félni a szénhidráttól este sem, mert általában ezzel rúgja fel a többség a kitartó diétáját: én legalábbis rendszeresen elfogyasztottam a szénhidrátcsökkentett salátámat vacsorára, utána pedig elalvás előtt már korgott a nyomrom valami gyors energiát biztosító finomság után. Nos, ezt a hibát tökéletesen kiküszöbölheted akkor, ha valamilyen hüvelyes zöldséget választasz vacsorára.
Az egyik legmagasabb fehérjetartalmú hüvelyes a lencse, és kifejezetten alakbarát finomság: 100 gramm főtt lencse csak 116 kalória, 12 gramm szénhidrát és 9 gramm fehérje.
Ki kell emelnünk azt is, hogy ez a mennyiség 7,9 gramm rostot tartalmaz, ami jelentősen csökkenti a vacsorád felszívódási idejét, tehát sokkal tovább őrizheted a jóllakottság érzetet. A rost felelős azért is, hogy ne ugorjon meg hirtelen a vércukorszinted, és hogy az éjszaka folyamán alaposan felpörögjön az emésztésed.
És hogyan fogyaszthatod a hüvelyeseket este? A legegyszerűbb, ha a főtt változatokat rászórod a salátádra (legjobb a roppanós beluga lencse), de készíthetsz belőlük izgalmas szendvicskrémeket (például babkrém), mártogatósokat a zöldségekhez (például hummusz). Ha vacsorára főtt ételt eszel, akkor jöhetnek a levesek, főzelékek és persze a zöldségfasírtok – próbáld ezeket mindig zsiradék hozzáadása nélkül elkészíteni, különösen, ha diétázol!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!