Egyszerű, de hatásos: a népi gyógymódok nyomában

Egyszerű, de hatásos: a népi gyógymódok nyomában

Címlap / Életmód / Egészség / Egyszerű, de hatásos: a népi gyógymódok nyomában / 3. oldal

Egyszerű, de hatásos gyógyítás

A nép a gyógyításhoz sok mindent felhasznált, amit a környezetében talált, mert ezeket kipróbálta és hatásosnak tartotta.

Növényi és ásványi anyagokat, állati eredetű termékeket, pálinkát, bort, olajat.

Figyelték az órát és a naptárt, például észrevették, hogy egyes betegségek meghatározott napszakokban gyógyulnak a leggyorsabban (pl. napkeltekor), ezért a kezelést ilyenkor végezték.

A gyógyhatású fürdőt napnyugta után készítették el. A gyógynövények begyűjtésénél szintén fontos volt az időpont.

A betegségek okát is próbálták megfejteni. Gyakran valamilyen külső hatást jelöltek meg ilyenkor (pl. megerőltetés, ütődés), máskor természetfeletti lényeket vagy rontó személyeket neveztek meg. 

Kell orvos vagy nem?

A népi gyógyászat legtöbb eszköze és módszere kiállta az idők próbáját. Ezek azért maradtak fenn, mert sikeresnek bizonyultak.

A Bibliában is találhatsz tanácsokat az egészséged megőrzésére vonatkozóan. Amelyiknek nincs valóságos alapja, az is sok embernél működik, ha hisz benne.

Enyhébb betegségeknél gyakran nincs is szükség orvosra, mert hagyományos módon is megszüntethetőek.

Ha a gyulladt torkodat kamillával gőzölöd, és köhögés ellen mentateát iszol, a fájdalmad enyhül, és a betegségednek nem alakulnak ki szövődményei.

Súlyosabb betegségek esetén biztonságos orvosi ellátás kell, de a hagyományos eljárások felgyorsíthatják az öngyógyító folyamatokat. 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást