Ne a viták miatt maradjon emlékezetes – Így készülj fel a családi nyaralásra, hogy elkerüld a drámákat

Ne a viták miatt maradjon emlékezetes – Így készülj fel a családi nyaralásra, hogy elkerüld a drámákat

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ne a viták miatt maradjon emlékezetes – Így készülj fel a családi nyaralásra, hogy elkerüld a drámákat

Sajnos egy évben csak nagyon kevés szabadnappal gazdálkodhatunk, ezért nagyon fontos, hogy ezt a keveset is úgy tudjuk eltölteni, hogy közben 100 százalékig pihenünk és lazítunk. Egy-egy családi perpatvar hamar keresztül húzhatja a számításainkat, épp ezért érdemes már jó előre felkészülni a nyaralásra. Cikkünkben összeszedtük, mi az, amit mindenképp tarts szem előtt indulás előtt, ha együtt utazik a család!

Tervezz előre

Minden ember más, természetes, hogy a nyaralás alatt is mást szeretnénk csinálni. Épp ezért, mielőtt elindultok, legalább írjátok össze vázlatosan, hova mennétek el és mit néznétek meg szívesen.

Ne ott derüljön ki, hogy a gyerekek hisztiznek a félnapos múzeumlátogatás miatt vagy hatalmas vita alakul ki azzal kapcsolatban, hogy pizzériában vagy kínai étteremben vacsorázzatok.

Legyen A- és B-verzió is, valamint gondolkodj kompromisszumos megoldásokban, olyan ötletekben, amelyek mindenkinek jók. Az egyik nap menjetek oda, ahova te és a párod szeretnétek, a következő napon pedig hadd dönthessenek a programokról a gyerekek.

Nagyjából kalkuláld ki azt is, mi mennyibe kerül ezek alapján, ne a helyszínen kelljen megmondani a kicsiknek, hogy esetleg valamit nem engedhettek meg magatoknak.

Mindenki jobban jár, ha elkerülitek a hisztit.

Szánj időt magadra is

A nyaralás intenzív együttlétet jelent a családtagokkal. Történjen bármi, csak egy hotelszobátok van, viták alkalmával nem lehet csak úgy elvonulni egy másik szobába.

Ennek ellenére ügyelj arra, hogy mindenkinek legyen szabad tere és próbáljatok olyan programokat is találni, amikor kicsit önmagatokkal is foglalkozhattok.

Szeretnél egy kicsit nyugodtan napozni és rejtvényt fejteni a parton? Addig a gyermekek építsenek homokvárat! Ők is lefoglalják magukat és te is kikapcsolódhatsz egy kicsit.

Gondolj arra, nem kell mindent együtt csinálnotok, nem szabad mindent ráerőltetni a másikra, bár együtt nyaraltok, nyugodtan csinálja mindenki azt, amit szeret.

Hidd el, így vitákból is kevesebb lesz.

Beszéljétek meg előre, jöhet-e a szerelmed

Ha a szokásos családi nyaralásra indulsz a szüleiddel, de van párod, akkor döntened kell, hogy őt is viszed-e magaddal vagy inkább otthon hagyod és majd együtt, kettesben is elmentek kicsit kikapcsolódni.

Ezt már érdemes hónapokkal az indulás előtt eltervezni és tisztázni, ne legyen belőle vita.

Gondold át, milyen programokat szeretnél a nyaralásod alatt, mennyire jön ki a párod a szüleiddel és a szüleid mit szólnának hozzá, ha ő is veletek tartana.

Ha csak egy többágyas szobát foglaltok, akkor lehet, jobb, ha inkább otthon hagyod a kedvesedet, úgy sem tudtok kettesben lenni, ám az is jó megoldás lehet, ha külön szobákban lesztek, így a szüleidnek és nektek is lesz bőven szabad teretek.

Hagyd otthon a problémákat

Annak semmi értelme nincs, ha haraggal és problémákkal indultok el otthonról.

Ha vitáztatok is korábban, indulás előtt mindenképp béküljetek ki, különben később is folytatni fogjátok a vitát és búcsút inthettek a nyugodt és pihentető nyaralásnak. A nyaralásnak arról kell szólnia, hogy nyugalom vegyen körül bennünket.

Épp ezért – bár tudjuk, hogy nagyon nehéz -, próbáld otthon hagyni a munkahelyi problémákat is.

Hidd el, csak úgy tudsz újult erővel visszamenni dolgozni, ha több olyan napot is beiktatsz az életedbe, amikor csak az örömteli dolgokkal foglalkozol.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!