Napi egy alma, az orvost távol tartja, de mi a helyzet a mézzel? Talán nem is gondoltad volna, de ez az isteni finomság sokkal többre képes, mint hogy megédesítse a sütiket és forró italokat. Ha naponta legalább egy kanállal eszel belőle, jobban fogod érezni magad, mint valaha!
Megtanultuk már, hogy milyen fontos odafigyelni a megfelelő koleszterin szintre, hiszen ennek megemelkedése komoly veszélyekkel is járhat. Pláne, ha az LDL koleszterin-szinted a magas! Ez a felelős, amikor az artériákban a zsírok fokozatosan felgyülemlenek, majd vérrögök keletkeznek, aminek végeredménye a szívinfarktus. Több módszer is létezik arra, hogy ezt megelőzd, kezdve a sportolástól egészen a gyógyszerekig, étkezésig. Utóbbinál pedig a méz is segíthet, hiszen természetes összetevői meggátolják, hogy a véredben lévő glükóz megemelkedjen, és az LDL koleszterin-szintet is csökkenti.
A savas reflux nem csak nagyon idegesítő, de egyúttal rendkívül fájdalmas is tud lenni. Ez az, amikor égető érzést tapasztalsz a mellkasodban, gombócot érzel a torkodban, és időnként problémáid vannak a nyeléssel is. Leginkább éjszaka, alvás közben jelentkezik, főleg akkor, ha túl sok rántott, fűszeres ételt fogyasztottál, vagy alkoholt ittál: a gyomorsav megemelkedik, és egészen a nyelőcsőig feljut alváskor. A méz gyulladásgátló, gyógyító hatása itt is megtérül, hiszen csillapítja a fájdalmat, és egyúttal az irritációt is. Erről magas viszkozitása és nagy sűrűsége tehet, aminek köszönhetően hosszabb ideig megmarad afféle bevonatként a nyelőcsövön, és csökkenti a sav maró hatását.
Most, hogy itt a hűvösebb idő, egyre gyakoribbak lesznek a megfázások. A fájó torokra és a köhögésre szuper hatással van a méz, és nem véletlen, hogy már nagyszüleid is erre esküdtek.
De már akkor érdemes naponta fogyasztanod, ha még nem betegedtél meg, és szeretnéd megelőzni a megfázást, köszönhetően immunerősítő hatásának.