Életmód / Táplálkozás

A nagyon alacsony testzsírszázalék sem egészséges – ez történik, ha nőként túlzásba esel

Bár Magyarország az Európai Unióban a túlsúlyosabb nemzetek közé tartozik, azért akad bőven másik véglet is: azok, akik az utolsó zsírréteget is lehámozzák magukról szigorú diétával és vállalhatatlan edzéssel, ugyanúgy tönkreteszik a szervezetüket, mint azok, akik több tíz kilónyi túlsúlyt cipelnek. Főleg a nőknek veszélyes az, ha túl alacsonyra tornázzák a testzsírszázalékukat – akár a gyerekvállalást is veszélybe sodorhatják, ha nem vigyáznak.

Egészséges testzsír

Azt, hogy a szervezetednek mekkora mennyiségű testzsírra van szüksége, nagyban befolyásolja az életkorod, a nemed és az aktivitási szinted – de összességében azért igaz, hogy nem szabad teljesen, vagy közel teljesen megszabadulnod tőle, különben komoly egészségügyi következményekkel kell számolnod.

Általánosságban elmondható, hogy nőként 13-15 százalékos testzsír az alap a szervezeted egészséges működéséhez – ez alatt a tested elkezdhet vészüzemmódba kapcsolni, és leállíthatja a túléléshez nem feltétlenül szükséges funkcióit.

 

Búcsút mondhatsz a vitaminoknak

Ez elég ijesztően hangozhat, méghozzá azért, mert az is: az alacsony testzsírszázalék komoly következményekkel járhat.

Kezdjük ott, hogy azok, akik ennyire lesoványodnak, jellemzően nem esznek elegendő zsírt, ami a zsírban oldódó vitaminok felszívódását gátolja: nem jut a szervezeted elég A-, D-, E- és K-vitaminhoz.

Olvastad már?  “Majd ettől lefogyok” – az 5+1 legtévesebb diétamítosz, amit el kell felejtened

Az A-vitamin hiánya a szemed romlásához vezethet, vagy kiszáríthatja a bőrödet, a D-vitamin hiánya a csontjaidra van rossz hatással, a K-vitamin pedig a vérképződésben segít, nélküle nem alvad megfelelően.

 

Az immunrendszered issza meg a levét

Ha nincs elég zsír a testeden, komoly betegségek kialakulásának nő meg az esélye: sokkal valószínűbb, hogy évek múlva megjelennek nálad szívbetegségek, emésztőrendszeri problémák, és az idegrendszered is károsodhat.

Az immunrendszered is legyengülhet, ami azt hozza magával, hogy könnyebben kapod el a különböző fertőzéseket, betegségeket, és nehezebben is birkózol meg velük.

 

Ha babavállaláson gondolkozol, vége a fogyókúrának

A nagyon alacsony testzsírszázalék azt is lehetetlenné teheti, hogy megfoganjon egy baba a szervezetedben – a tested, amikor úgy érzékeli, hogy éhezéssel járó periódus következik, sorban lekapcsolja a nem létfontosságú funkciókat, a reproduktív rendszer pedig pontosan ilyen.

Ezért, ha nagyon lefogysz, akár a menzeszed is kimaradhat, ez pedig az első jele annak, hogy nem vagy termékeny.

Ha a közeljövőben (sőt, akár a távoliban) gyereket szeretnél, érdemes meggondolnod, mennyire sokkold a szervezeted az alacsony testzsírral.