Pénz és hivatás

7 munkahelyi szokás, amit azonnal abba kell hagynod

7 munkahelyi szokás, amit azonnal abba kell hagynod

Lássuk be, az időd nagy részét a munkahelyeden töltöd, így nem mindegy, hogy hogy érzed magad és hogyan teljesítesz. Előfordulnak rosszabb periódusok, amikor annak ellenére, hogy beleteszed a maximumot, mégsem megy a munka, nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy szeretnél. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy van-e olyan munkahelyi szokásod, ami összefüggésben lehet a teljesítményeddel. Nézzük, mik lehetnek ezek!

A megfelelő pillanatra vársz

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a megfelelő állásra, a megfelelő pozícióra, a megfelelő fizetésre vagy általánosan a megfelelő, azaz a tökéletes pillanatra várnak. Mi is az a megfelelő pillanat?

Sokszor csak egy kifogás, ami mögé el tudsz bújni, ami egy kézenfekvő kifogás arra, hogy most miért nem adsz bele mindent. De őszintén, van értelme egy olyan dolog miatt visszafogni magad, ami nem is létezik?

Lehet, hogy túl sok energiát vesztegetsz azzal, hogy a tökéletes pillanatra fókuszálsz, miközben már el is mentél mellette.

Félsz a kudarcoktól

Rossz érzés, amikor valamit elrontasz, főleg, ha ez a munakhelyeden történik meg.

A titok nem abban rejlik, hogy légy tökéletes és soha ne hibázz, hanem abban, hogy jól kezeld a hibáidat.

Egy-egy baki vagy tévedés után az a meghatározó, hogy hogyan reagálsz, hogyan próbálod helyrehozni a kialakult helyzetet, hiszen ha ezt tudod tökéletesíteni, akkor a bukásra már senki nem is fog emlékezni.

Ne félj tőle, inkább vállald a kokázatokat, légy körültekintő, és ha nem megy, próbálkozz újra!

Tökéletes akarsz lenni

Ha ismerős az érzés, hogy a listádon mindig van még egy elintéznivaló, hogy a leadott munka mindig tökéletes kell, hogy legyen, és a kész és a mindjárt kész között napok is eltelnek, akkor lehet, hogy itt van a baj.

Ha úgy érzed, hogy neked csak a tökéletes az elég jó, és a te kezeid közül nem kerülhet ki semmi, ami nem közelíti meg ezt a szintet, akkor segítünk: nincs tökéletes.

Sőt nem is kell folyamatosan erre törekedned, ezzel ugyanis a saját teljesítményedet fogod vissza, hiszen a jó, a nagyon jó és a tökéletes között sokszor csak te látod a különbséget.

Dolgozz úgy, hogy mindig a legjobbra törekszel, de ne vidd túlzásba!

Mások elvárásai szerint dolgozol

Ha mindig azt figyeled, hogy a főnököd hogyan reagál a prezentációdra és a kollégáid véleménye a munkádról fontosabb, mint a saját érzéseid, akkor lehet, hogy túl sok elvárásnak próbálsz egyszerre megfelelni.

Az elvárások egy szintig motiválhatnak, de ha túl sok van belőlük, akkor a legtöbb esetben inkább visszaveszik a teljesítményed.

Elsősoran felelj meg önmagadnak, és ne pazarold arra az energiád, hogy másokhoz hasonlítgatod magad!

Nem javítasz a gyengeségeiden

Mindenkinek vannak szuper tulajdonságai és vannak olyan jellemzői, amiken bőven lehetne még fejleszteni. Ez nem titok, senki nem tökéletes, mindenkinek vannak gyenge pontjai.

Lehet, hogy te rosszul fogadod a kritikát, maximalista vagy, nem megy a multitasking, nem szeretsz mások előtt beszélni vagy a határidők befeszítenek.

A munkahelyeden számos olyan képességedet kell használnod, amit az élet más területén egyáltalán nem, így ha úgy érzed, hogy valamiben jobb is lehetnél, akkor fejleszd magad, kérj segítséget és törekedj arra, hogy folyamatosan fejlődj!

Pletyka, pletyka, pletyka

Lehet, hogy nem is veszed észre, hogy mennyi értékes időt és hasznos energiát elvesz a napodból az, hogy a kávészünetben, két email között, a meeting előtti öt percben és ebéd közben is a pletykáé a főszerep.

Ha nem te generálod, csak részt veszel benne, az ugyanolyan rossz, mintha te gerjesztenéd. A pletyka ugyanis fertőző, rád ragasztja a negatív energiákat, amiktől utána olyan nehéz megszabadulni.

Tipp: Próbáld meg a munka pozitív oldalaira fókuszálni és ha a kollégáid kávézás közben mindig egy harmadikat szidnak, akkor állj arrébb, telefonálj inkább vagy töltsd hasznosabban a szabadidőd.

A telefonod

Igen, a telefonod is egy munkaeszköz, de egyáltalán nem mindegy, hogy mire használod. Számos alkalmazás jött létre azzal a céllal, hogy távol tartson téged a social médiától, hogy segítsen leküzdeni azt a vágyad, hogy folyamatosan frissítsd a hírfolyamod és hogy rögtön válaszolj, ha pittyegett a mobilod.

Ilyen például a Forests, ahol egy fát kell életben tartanod azzal, hogy egy bizonyos ideig nem csekkolod a mobilod, de a Killnewsfeed bővítmény is hasznos lehet neked, ami nem engedi, hogy a Facebookod frissüljön addig, amíg dolgozol.

Meglepődnél ugyanis, ha egyszer összeszámolnád, hogy naponta mennyi idődet veszi el az a sokszor néhány perc, amikor beszív a mobilod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást