Így motiváld magad a mozgáshoz!

Így motiváld magad a mozgáshoz!

Címlap / Életmód / Egészség / Így motiváld magad a mozgáshoz!

A kezdő sportolók mindig nehezen veszik rá magukat a mozgásra, pedig ha igazán neked való sportágat választottál, akkor már pát hét alatt az életed részévé teheted ezt az igencsak hasznos időtöltést.

Ismerd meg a határaidat!

Másik gyakori hiba, ami visszaveti a nem régóta sportolókat az az, hogy nem ismerik a saját testüket. Nem tudják, hogy normális, ha 10 perc kocogás után alig kapnak levegőt, vagy, ha a választott tornavideó negyedénél már nem bírják tovább emelgetni a lábukat. Nem kell csodálkozni a korai kifulladáson, hiszen az, hogy meddig bírod az edzést, csupán csak kondíció kérdése, ami neked az első néhány alkalommal egyértelműen nincs. Később azonban lesz, és ez viszont nagyon is lelkesíthet. Hétről-hétre jobban fogod bírni, tehát amellett, hogy egyre formásabb és fittebb leszel, legyőzöd a korlátaidat is, amiért mindenképpen megéri megerőltetni magadat.

Csak ésszel!

A korlátok feszegetésének ellenére sem szabad ész nélkül belevágnod az edzésbe, mert így elmegy a kedved, és akár egy komolyabb sérülésre is szert tehetsz. Ne tűzz ki irreális célokat magad elé, mert csak csalódás és gyors feladás lesz a mozgás vége. Először az is elég, ha lemész a pályára, intenzíven sétálsz, majd pár percet kocogsz, éppen csak úgy, hogy kényelmes legyen. Aztán egyre növelheted a kocogással eltöltött percek számát, miközben csökkented a sétát.
Pár hét és meglátod, egyáltalán nem fog nehezedre esni, hogy lefuss néhány kilométert a nélkül, hogy leállnál.  

Jutalmazz, csak ne az evéssel!

Jutalom mindenkinek jár, aki jól végzi a feladatát, így neked is, ha éppen teljesítetted a napi edzésedet. Na persze nem édesség és egészségtelen nassolnivalók formájában, mert így elveszik a kemény munka, amiért néhány órája még izzadva dolgoztál. Bármi szóba jöhet, ami jobb kedvre derít: egy régóta nézegetett könyv megvásárlása, egy új hajpakolás kipróbálása, vagy éppen az, hogy néhány órával tovább lustálkodsz vasárnap… Mindegy, mi inspirál, a lényeg, hogy valamit találj ki magadnak és élvezz ki minden pillanatot, amikor hazaérsz az edzésről.

Hagyd, hogy mások is segítsenek!

Manapság már rengeteg hasznos honlap működik az életmódváltók megsegítésére, amik amellett, hogy tájékoztatnak, inspirálnak is. Ha minden nap folyton azt látod, hogy mások mit tettek az egészükért, mennyit tornáztak, milyen finom és tápláló ételeket készítettek maguknak, az téged is motiválhat. Ugyanilyen hasznos lehet, ha nem egyedül edzel, hanem választasz magad mellé egy társat, vagy csatlakozol egy csoporthoz, hiszen könnyebben viseli az ember a terheket, ha látja, hogy nem egyedüli a problémája, mások is keményen küzdenek az álomalakért.

Vezess naplót!

Ha látod az elért eredményeket, az rengeteget lendíthet a motivációdon. Lejegyezheted a testsúlyodat is, de ez kevésbé mérvadó, mintha centikben mérnéd a változásokat. Az is fontos, hogy ne csak a fejlődésed mértékét vesd papírra, hanem azt is, mit tettél ma az egészségedért. Mit sportoltál, mennyi idő alatt teljesítetted az adott távot, mire figyeltél az étkezésed során. Ne csak azt írd le, ami pozitív! Néha igenis szembesülnöd kell a gyengeségeiddel, főleg, ha hajlamos vagy lemondani az edzésről és megtetőzni a hiányt némi nassolással.

Tudj meg többet róla!

Minél többet tudsz a sportról és az egészséges életmódról, annál jobban és annál könnyebben az életed részévé tudod tenni őket. Amikor arról van szó, hogy elmész-e edzeni, vagy inkább otthon maradsz a jól bevált nassolnivalóddal és filmet nézel, akkor nem csak a jelenlegi alkatodról döntesz, hanem az életedről is.
Te is pontosan tudod, hogy a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás évekkel megrövidíti azt az időt, amit szeretteid körében tölthetsz. Ha mindezek többszörösen tudatosulnak benned, könnyebb rászánni magadat, hogy megemeld a fenekedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást