Mosópor vagy folyékony mosószer? Melyiket mikor használd?

Mosópor vagy folyékony mosószer? Melyiket mikor használd?

Címlap / Otthon / Háztartás / Mosópor vagy folyékony mosószer? Melyiket mikor használd?

Természetesen a tisztítás szempontjából mindkét verzió teszi a dolgát, a különbség inkább abban rejlik, hogy időt és pénzt is spórolhatsz. Ettől függetlenül ma már mindenki megtalálhatja az igényeinek, életmódjának legmegfelelőbb terméket, hiszen létezik érzékeny bőrre való, vegán, természetes opció is, a lehetőségek sora elég hosszú. De nézzük, mik a mosópor és a folyékony mosószer előnyei és hátrányai:

Mit érdemes tudni a folyékony mosószerről?

A gélek és folyékony termékek nagyon népszerűek. Egyik előnye, hogy kézi mosáshoz könnyebb a folyékony mosószert használni, hiszen hidegebb vízben is feloldódik. Használhatod a foltok előkezelésére és mivel az olajos szennyeződések legjobb ellenfele, a zsírfoltok ellen ez a tuti befutó.

A hátrányai közé tartozik, hogy kevésbé környezetbarát a műanyag csomagolásának és a víztartalmának köszönhetően. Megeshet, hogy nem tudsz vele annyit spórolni, mert többet használsz belőle mosáshoz.

Mikor használd a mosógélt?

Kézi mosáshoz ez sokkal előnyösebb, illetve akkor is, ha hidegebb vízben tisztítanád a ruháidat, vagy általában nagy adagokat mosol. Sokkal könnyebben és gyorsabban feloldódik, így kisebb eséllyel marad rajta a ruhán vagy rakódik le a mosógépben a gél. Ahogy írtuk, az olajos foltokra tökéletes, hiszen a legtöbb olyan összetevőket (pl. alcohol ethoxylate) tartalmaz, melyek lebontják ezeket. Az adagolással kapcsolatban érdemes pontosnak lenned, mert a túl sok mosószer idővel lerakódhat a mosógépben.

SimonSkafar/istockphoto.com

Mi a helyzet a mosóporral?

Lehet, hogy ez ma már elavultnak számít, ettől függetlenül számtalan előnye van. Például könnyebb adagolni, a saras foltokat remekül kiszedi. Sokak szerint ez a környezetbarátabb és költséghatékonyabb megoldás, hiszen nem kell belőle annyit használni. 

A hátrányairól is érdemes beszélni. A mosópor nem oldódik fel könnyen hideg vízben, emiatt a magas hőfokot igénylő programokkal a leghatékonyabb. Pontosan ezért könnyen lerakódik a mosógépben és a ruhákon is, különösen, ha hidegebb vízben használod. Ezen kívül nehezebb előkezelni vele a ruhákat, hiszen vízzel kell egy pasztát keverni belőle.

Mikor használd?

Környezetvédelmi szempontból a mosópor lehet a jobb opció, mert kevesebb vizet és műanyagot használnak a gyártása során. Ettől függetlenül ma már számtalan más mosószer is kapható, melyek folyékony változata is környezetbarát. Mivel kevesebbet kell belőle használnod, pénzt is spórolhatsz vele.

A legjobb a gyerekek sportruháit (focimez) és például a túrázáshoz használt, erősebben szennyezett darabokat tisztítani vele, hiszen a sarat és akár az agyagot is képes kiszedni a ruhákból. A használata során válaszd a melegebb programot, hogy biztosan feloldódjon. Ez ugyan nem túl környezetbarát, de a negyven fokos mosással már könnyebben ki tudod szedni a saras, földes foltokat, így nem kell újra elindítanod a ruhákat.

Összességében mindkét terméknek megvan a maga előnye és hátránya, így a mosási szokásaid alapján érdemes döntened, vagyis jó, ha nagyjából tudod, mekkora adagot, milyen hőfokon és milyen gyakorisággal mosol.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást