Régen nem különösebben érdekelt a mosogatószivacsom, cseréltem, mikor úgy láttam, elhasználódott.
Azonban az elmúlt években a háztartást is megreformáltam és nem csak környezetkímélő mosogatószerekre váltottam, hanem szivacsból is természetbarát, lebomló változatot tartok itthon. Ez viszont nem elég, mert sajnos a kutatásokból tudjuk, hogy a konyhai szivacs mindig ideális környezetet tud teremteni a kórokozók számára.
Koszosabb lehet, mint bármi más a házadban
Megdöbbentő, de a Duke Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy egy átlagos konyhai mosogatószivacsban több baktériumfaj tanyázik, mint egy laboratóriumi Petri-csészében. Ennél is érdekesebb, hogy a baktériumok nem azért szaporodnak el, mert annyi lenne belőlük a konyhánkban, vagy a közvetlen környezetünkben. Egyszerűen azért, mert magának a szivacsnak az állaga olyan, hogy örömmel tanyáznak benne a kórokozók.
A kutatók körülbelül 80 különböző E.coli törzset azonosítottak a vizsgálatok során, valamint nyomon követték populációjuk növekedését. Ezután különféle kombinációkban keverték össze a baktériumokat laboratóriumi növesztő lemezeken – mégpedig olyanokon, amiken eltérő mennyiségű és méretű lyukakat hoztak létre. Volt olyan lemez, amin 6 nagy lyuk volt, de olyan is, amin 1536 apró. Kiderült, hogy nem volt jelentősebb eltérés a két közeg között, tehát nem a lyukak számában kell keresni a megoldást.
Ennek oka az, hogy egyes baktériumok elszeparáltan, néhány másik fajjal tudnak jól együttműködve szaporodni, míg mások akkor érzik jobban magukat, ha kis közösségé fejlődnek „önállóan”.
Miért olyan ideális a szivacsok textúrája a baktériumok számára?
Lingchong You, a Duke orvosbiológiai-mérnök professzora szerint az eredményekből kiderül, hogy a konyhai szivacsok miért bizonyulnak ideális közegnek a baktériumok számára. Az ok, hogy olyan az állaguk, ami kiszolgálja mindkét típus igényeit.
Ráadásul, a kutatók lefuttatták a tesztet egy háztartási szivacs csíkjával is. Kiderült, hogy ez még jobb „inkubátor” volt a mikrobiális sokféleség számára, mint az általuk tesztelt laboratóriumi berendezés. Tehát bizonyítékkal is alátámasztották mindazt, amit már eleve feltételeztek a mosogatószivacsokról. Az eredmények azt sugallják, hogy a strukturális környezetet újra kellene gondolniuk azoknak az iparágaknak, amelyek szivacsgyártással, vagy konyhai higiéniával foglalkoznak.
Milyen gyakran kell cserélnünk a szivacsot?
Az általános ajánlások szerint hetente lenne ildomos sort kerítenünk erre és addig is figyelnünk kellene a megfelelő használatra. A mosogatószivacsot mindig, alaposan ki kell facsarni, és olyan felületre helyezni, hogy teljesen kifolyhasson belőle a víz, minél előbb megszáradhasson. Esetleg érdemes lehet két szivacsot is használnod. A legtöbb baktérium ugyanis elpusztul, ha eltűnik a meleg, nedves közeg – így nagyobb eséllyel tudod a táptalajt teljesen kiszárítani.
Jobb, ha külön szivacsot használsz a nagyon koszos edényekhez és egy másikat a poharakhoz, evőeszközökhöz, illetve érdemes bevetni a mosogatógépet is. Fontos, hogy a mosogatószivaccsal ne takarítsd le a pultot! Továbbá ügyelj arra, hogy a nyers húsok feldolgozására használt deszkát még véletlenül se olyan szivaccsal tisztítsd, amivel majd egy közvetlen étkezésre szánt eszközt akarsz elmosni.
Mielőtt nagyon aggódnál: valóban hihetetlenül szennyezettek tudnak lenni a szivacsok, de a jó hír az, hogy az átlagosan 360 baktériumfajból mindössze 5-10 ami, ami veszélyes lehet egy legyengültebb immunrendszerű személy számára.