A konyhába belépve talán az egyik legszembetűnőbb dolog a mosogató és annak környéke. Akár rozsdamentes acélból, akár gránitból, akár más anyagból van a mosogató, mindig nagy fejtörést okoz a tisztítása, hiszen a szennyeződések és a vízcseppek pillanatok alatt meglátszanak rajta. Íme a legjobb módszerek a tisztításra!
Bevallom őszintén, a takarítás kapcsán talán a mosogató az a rész, amit a legjobban utálok megpucolni és csinálni (közvetlenül a vasalás után). Hogy miért? Azért, mert amint készen vagyok a tisztításával, ha megnyitom újra a csapot vagy beleteszek egy koszos tányért, rögtön olyan érzetet kelt az egész, mintha nem csináltam volna semmit. A vízcseppek és a szennyeződések pillanatok alatt meglátszanak rajta. Régebben rozsdamentes acél mosogatóm volt, ami a takarítás után úgy csillogott-villogott, hogy még Hamupipőke is megirigyelte volna az eljárást, de aztán pár használat után ismét úgy nézett ki, mintha ezer éve nem takarítottam volna meg. A helyzet most sem javult, bár már fekete gránitból van a mosogatóm. Picit talán kevesebb vízkő látszódik meg rajta, de a helyzeten nem változtat, hogy én tudom, hemzsegnek rajta a bacik és a szennyeződések, még akkor is, ha lelkesen súrolom folyton-folyvást.
Nincs mese azonban, valahogy pedig meg kell pucolni a mosogatót, és ha tisztítjuk, miért is ne tennénk meg oly módon, hogy olyan végeredményt kapjunk, mintha most vettük volna meg és szereltük volna be a helyére?
A mosogató tisztítása nagyon fontos feladat, még akkor is, ha nem használjuk sűrűn, mert mondjuk a mosogatógép elvégzi a piszkos munkát helyettünk. Ha azonban minden nap mosogatunk benne, érdemes hetente megtisztítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok terjedését, a szennyeződések felhalmozását és a felületi elszíneződést. Persze a különböző fertőtlenítőkkel és vízkőoldókkal drámai hatást érhetünk el a tisztítás terén, de ha természetesebb megoldásokhoz folyamodnánk, a procedúra a következő: