Egészség / Életmód

10 módszer, hogy több motivációd legyen edzeni

10 módszer, hogy több motivációd legyen edzeni

Még soha nem mondta senki edzés után, hogy bárcsak el se indult volna – pedig általában maga az elindulás a legnehezebb része az egész folyamatnak, az edzés már csak hab a tortán. Persze a motiváció meg- (és vissza-) szerzésére is vannak különböző trükkök, ez a tíz például bizonyítottan hatékony lehet.

Használd a naptáradat!

Tervezd meg legalább egy héttel előre, hogy melyik napokon mész el edzeni, és tartsd is magad hozzá – ez segít majd abban, hogy ne tologasd mindig a következő napra a mozgást, hogy aztán ott ülj hétvégén, és az egész hét elmenjen nélküle.

Kezeld úgy, mintha kötelező lenne elmenni az edzésre, mintha egy munkahelyi feladat lenne, amit nem mondhatsz le.

 

Szokj rá a reggeli edzésre!

Ha nem hagyod délutánra a mozgást, akkor kevesebb az esélye annak, hogy munka vagy suli után fáradtan, még millió teendővel előtted inkább úgy döntesz, hogy nem erre fordítod az idődet.

Ráadásul, ha letudod reggel az egészet, akkor nagyobb az esélye annak is, hogy a nap folyamán később sokkal egészségtudatosabb döntéseket hozol majd.

 

Ne mindig ugyanazt csináld!

Ha úgy érzed, hogy egyre nehezebben veszed rá magad az edzésre, akkor érdemes lehet egy kicsit változtatni a rutinon, és kipróbálni új mozgásformákat is.

Lehet, hogy annyira nem jönnek majd be, és mégis rájössz, hogy az való neked, amivel kezdted az egész aktív életmódot, de egy kis változatosságot akkor is hoz majd az edzéstervedbe, ami a motivációdnak és az izmaidnak is jót tesz majd.

 

Ne csináld egyedül!

Ha egy kicsit csökken a motivációd, próbáld ki azt, hogy nem egyedül, hanem barátokkal, ismerősökkel jársz el edzeni, esetleg jelentkezel egy csoportos órára.

Ilyenkor más is számít rá, hogy ott leszel, nem csak a saját lelkiismereteden múlik, hogy tényleg eljutsz-e edzeni.

 

Használd a zenét!

Ha az a baj, hogy unatkozol edzés közben, vagy már nem érzed, hogy annyira motivált lennél, próbáld meg egy kicsit felpörgetni a közben hallgatott lejátszási listádat!

Hiába szereted a számokat, amikre mozogsz, egy idő után nem fog tovább inspirálni a mozgásra. Két-három hetente legalább nézd át a listát, és adj hozzá egy-két újabb, pörgős számot!

 

Próbáld ki a podcastokat!

Ha hosszabb kardió edzés vár rád, akkor próbáld ki, hogy nem zenét hallgatsz, hanem izgalmas podcastot!

Ha nem kell annyira odafigyelned arra, hogy mit csinálsz, és kicsit monotonabb a mozgás, oda tudsz figyelni arra is, amit a felvételen mondanak. Most már lassan minden témában találhatsz jó podcastokat, így csak ki kell választanod, hogy mi érdekel.

 

Vásárolj!

Ez az egyik legjobb tanács a világon, de tényleg működik: ha új edzős ruhát veszel magadnak, vagy azokból az eszközökből veszel újat, amit edzés közben használsz, az nagyon meg tudja dobni a motivációdat.

Arról nem is beszélve, hogy például egy jó futócipő csodákat tud művelni a tempóddal is.

 

Rendezd össze magad!

Ahogy a munkahelyedre összeszeded a teendőket, kiteszed a ruhádat, amit viselni fogsz, és előre eltervezed, hogy miket fogsz megcsinálni aznap, ugyanígy tedd meg az edzéssel kapcsolatban is!

Rakd össze a cuccaid, és ha nem előre meghatározott edzésterv szerint haladsz, előre írd le, mit szeretnél majd csinálni. Így sokkal kevesebb a teendő addig is, amíg elindulsz edzeni.

 

Használd az ébresztőt!

Ha nehezen megy a reggeli kelés, nem hibáztatunk – húzz fel több ébresztőt is, ha kell, sőt, akár a hálószoba másik végébe is teheted a telefonodat, hogy biztosan kikelj az ágyból. A legnehezebb része a dolognak az, hogy elindulj, onnan már minden könnyebben megy majd.

 

Add fel a happy hourt az edzésért!

Nincs azzal semmi baj, ha hetente, esetleg heti egyszer-kétszer elmész a kollégákkal munka után iszogatni, ez legalább annyira kell a lelkednek, mint az edzés a testednek.

De muszáj priorizálnod, legfőképpen azért, mert egy görbe este után a másnapot is valószínűleg elveszted, mert fáradtabb és nyűgösebb leszel, és nem lesz kedved mozogni. Hozz tudatos döntést, akárhányszor csak teheted!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást