4 mítosz a hibákról, amit ideje végleg elfelejtenünk

4 mítosz a hibákról, amit ideje végleg elfelejtenünk

Címlap / Életmód / Egészség / 4 mítosz a hibákról, amit ideje végleg elfelejtenünk

Mindannyian tudjuk és elfogadjuk, hogy hibázni emberi dolog. Ez az egyszerű tény azonban sok fontos kérdést vet fel. Mire gondolunk, amikor azt mondjuk, hiba? Milyen hibákra számíthatunk és melyeket kell feltétlenül elkerülnünk? Mik a leghatékonyabb stratégiák a hibákból eredő károk minimalizálására és arra, hogy a legtöbbet tanuljunk belőle? Van négy mítosz a hibákról, amit többnyire mindenki így gondol.

1. Azt hiszed, hogy minél idősebb, bölcsebb és sikeresebb vagy, annál kevesebbet hibázol

Természetesen minél idősebbek vagyunk, azt reméljük, hogy nagyobb sikereket érünk el kevesebb hibával. A sikeres emberek azonban nem így tekintenek az életre. Sőt, még nagyobb kockázatot vállalnak azért, hogy változást érjenek el, és megfeleljenek a kihívásnak. A legtöbb kivételesnek tartott személy valójában akkor vállalta élete legnagyobb kockázatát, amikor mások szerint már túl késő volt megpróbálni. Goethe 82 évesen írta meg a Faust-ot, Verdi 72 évesen komponálta meg az Othello-t, Michelangelo 70 éves volt, amikor a Szent Péter Bazilikán elkezdett munkálkodni, Benjamin Franklin pedig 79 évesen váltott karriert és lett Pennsylvania kormányzója.

A sikeres emberek úgy tartják, hogy az élet próbálkozások és kudarcok sorozata. Tanulunk a hibáinkból az utolsó leheletünkig.

2. Összekevered a hibát a bukással

A sikeres emberek különbséget tesznek e két szó között. A bukás olyan rossz választást jelent, amit nem lehet már kijavítani, a legtöbb hibánk azonban valami módon korrigálható. Egy válás vezethet jobb kapcsolathoz, az anyagi problémák fordulhatnak kedvezőbbre stb. Thomas Edison, miután tízezredik kísérlete is sikertelen volt, és megkérdezték, mégis miért folytatta tovább a kísérletezést, azt mondta: „Nem bátortalanodtam el, mert minden egyes téves próbálkozás újabb lépést jelentett a célom felé.”

3. Azt gondolod, másnak minden könnyebben megy

Amikor valakit sikeresnek találunk, gyakran úgy gondoljuk, hogy annak az embernek sétagalopp volt a sikerhez vezető út. Legtöbbször azonban tévedünk. Talán nem ismeretlen számodra sem a tény, hogy a Harry Potter kéziratát 12 kiadó utasította vissza, mielőtt megtalálta a mostani kiadóját. Michael Jordant kirúgták a gimnáziumi kosárlabdacsapatból, Henry Ford pedig kétszer ment csődbe, mielőtt a T-modellt megalkotta. Steve Jobs képtelen volt a HP-nek eladni az Apple computer egyik első verzióját, a Coca Cola pedig az első évben mindössze 100 palack szódavizet tudott csak eladni.

A TV-ben látott sztárok kapcsán is azt gondoljuk, hogy ha mi is elég tehetségesek és szerencsések lennénk, pont olyan sikeresek lehetnénk. Nem vagyunk tudatában annak, hogy mennyit küzdöttek addig, amíg felfedezte őket a világ, és a figyelem középpontjába kerültek.

4. Azt hiszed, hogy a hibák fájdalmasak

Természetesen a bukás fájdalmas, hiszen nem visszafordítható, és javítani sem lehet rajta. A hibák azonban csupán lépcsőfokok a siker felé. A sikeres embereknek stratégiájuk van arra, hogy a hibákat elviseljék és a maguk javára fordítsák. 

Minden egyes kihívásra úgy tekintenek, hogy a cél elérése és az odavezető út is nehézségekkel teli.

Nézz végig az életeden, hogy milyen kihívásokkal bírkóztál meg, és milyen eredményeket értél el: ha képes vagy erős barátságokat vagy egy romantikus szerelmi kapcsolatot kialakítani, fel tudsz nevelni tisztességesen egy gyermeket, vagy a munkádban sikereket érsz el, a közben ejtett hibákat könnyebb elfogadni és tanulni belőlük.

Kép forrása: kegfire/depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!