Mitől libabőrözöl? Furcsa tünetek és magyarázatuk

Mitől libabőrözöl? Furcsa tünetek és magyarázatuk

Címlap / Életmód / Egészség / Mitől libabőrözöl? Furcsa tünetek és magyarázatuk

Általában mi magunk irányítjuk, és tökéletesen ismerjük minden négyzetcentiméterét, de időnként a saját testünk is tud meglepetéseket okozni. A furcsa, vagy akár bosszantó jelenségeket ráadásul többnyire nem is értjük, csak tudjuk, hogy időnként jelentkeznek, majd elmúlnak, vagy éppen a kezdetektől fogva, életünk végéig elkísérnek. De miért rángatózunk elalvás előtt, és miért fordul ki valakinek a köldöke? Cikkünkből kiderül

Rángás elalvás előtt

Biztos veled is előfordult már, hogy valahol félúton az álom és az ébrenlét között végtagjaid összerándulása ébresztett fel. A jelenség legfeljebb kellemetlen, azonban ártalmatlan, bár az oka nem teljesen világos.
Az egyik magyarázat szerint elalvás közben izmaid fokozatosan elernyednek, az „álomba zuhanást” pedig az agyad hasonlóan érzékeli, mintha valóban zuhannál – az izmok hirtelen összerántásával pedig ösztönösen próbálja enyhíteni a becsapódás okozta károkat, azonban erre már te magad is felébredsz.
A másik magyarázat szerint a rángást az elalvás és a felébredés ritmusát szabályozó, agytörzsben lévő retikuláris aktivációs rendszer pillanatnyi zavara okozza, ami tévesen a rángást előidéző idegsejteket juttat az ingerületbe.

Csuklás

Általában amilyen váratlanul jön, olyan hamar el is múlik, de mi is pontosan a csuklás? Egy agyi ideg, egészen pontosan a bolygóideg,a nyelőcső mellett lefutva a gyomrodat is behálózza, és ha bizonyos inger éri, a rekeszizom gyors, egymás utáni görcseit okozza. Az így keletkező hangrésen keresztül a levegő csuklás közben gyorsan befelé áramlik, ez okozza a csuklásra jellemző vicces kis hangot.
Ha nagyon teleetted magad, és a gyomrod feszül, nagyobb az esély rá, hogy inger éri azt az ideget. A csuklásnak egyébként akár idegrendszeri betegség is lehet az oka, ezért ha órákon keresztül sem múlik el, esetleg fájdalmassá is válik, keress fel egy orvost a biztonság kedvéért.

Libabőr

Az addig tiszta, hogy sok-sok éve, amikor még jelentősebb szőr borított minket, annak felborzolásával próbáltuk melegen tartani magunkat, de hogy lehet az, hogy például a zenehallgatástól is libabőrösek lehetünk?
A kutatók szerint ennek magyarázata az, hogy a borsódzást az agyban termelődő dopamin okozza, ami különböző érzelmek, félelem, boldogság, tanulás, egy nagy felismerés, vagy akár szexuális izgalom hatására is termelődhet az agyban.

Az ujjadnak nem parancsolsz

Bár fogni velük már egészen kis korunkban megtanulunk, az ujjak mozgatása életünk során bármikor megtréfálhat minket: ha a két kezed ujjait a csuklóidat kifordítva összekulcsolod, majd a kezedet magad felé húzva, felfelé fordítod, és valaki rámutat egy ujjadra, elég kicsi az esély rá, hogy azt a többitől függetlenül meg tudod mozdítani.
Ellenben, ha valaki megérinti, már könnyebben jut el az ideg a megfelelő ujjvégbe, a tested ismét tudni fogja, mi lesz a dolga. Érdekes, hogy sokaknak az is nehézséget okoz, hogy a kisujjukat a gyűrűsujjuktól függetlenül mozgassák.

Zsibbadás

Ha nem komolyabb betegség áll mögötte, a zsibbadás általános, mindennapi jelenség is lehet. Az esetek többségében az okozza, hogy huzamosabb ideig ülünk vagy fekszünk egy olyan pozícióban, ami a test egy adott részén akadályozza a vérkeringést.
Érdekes, hogy amikor a könyöködet beütöd, attól is hirtelen lezsibbadhat az alkarod – ennek az az oka, hogy ilyenkor a könyökideget ütöd meg.

Furcsa köldökök

A köldök ugyan általában nem csinál semmit, csak úgy van, mégis lehet furcsa. Az emberek körülbelül 10 százalékának ugyanis nem befelé, hanem kifelé fordul a köldöke, aminek oka egyszerűen a megmaradt köldökcsonk leesése utáni gyógyulási folyamatban keresendő – nem genetikai, és ahhoz sincs köze, hogyan vágták el a köldökzsinórt, a seb egyszerűen csak mindenkinek másként forr össze.
A köldök egyébként más furcsaságokra is képes, terhes nőknél például gyakori, hogy átmenetileg kifordul, de személy szerint már olyannal is találkoztam, akinek a köldöke mélye úgy forrt össze, mintha egy apró légbuborék maradt volna benne, ami nyomásra még hangot is adott. Ha nem látom, én sem hiszem el.

Szemhéj rángatózása

Talán az egyik legbosszantóbb, kontrollálhatatlan jelenség. Az oka a csukláshoz hasonlóan egy akaratlan idegmozgás, amit legtöbbször fáradtság, stressz vagy túl sok kávé fogyasztása vált ki, de a szemszárazságnak is gyakori tünete.
Jó hír, hogy általában gyorsan elmúlik, de egy kiadós alvás, vagy, ha az nem megoldható, egy fáradt szemre ajánlott szemcsepp is segíthet elmulasztani a tüneteket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást